Vepřové kousky na česneku
potřebujeme:
400 g vepřové kýty
1 lžíce sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
sušené, předem namočené houby
1 chilli paprička
sůl
pepř
1 lžička sójové omáčky
1 lžíce nastrouhaného sýra
Volitelné: smetana ke šlehání na zjemnění
postup:
Kýtu nakrájíme na nudličky. Česnek utřeme se solí a přidáme do nudlí. Necháme marinovat asi hodinu, nebo podle toho, kolik máte času.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme mast . Když je pořádně rozpálená, přidáme maso s česnekem.
Promícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme opékat na plný výkon asi 5 minut.
Pak přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka a houby .
Opět přiklopíme pokličkou a zatím stále bez podlití dusíme asi 10 minut.
Asi po 15 minutách přidáme chilli papričku a pokapeme sójovou omáčkou. Ochutnáme, zda je nutné osolit.
Přidáme vodu a necháme vařit, dokud je maso měkké.
Když je maso měkké, přidáme ještě lžíci nastrouhaného sýra, smetanu (na zjemnění) a už jen prohřejeme.
Vepřové na způsob Stroganov
potřebujeme:
1 kg vepřové panenky nebo karé či stehna
cca 150 g uzené slaniny
1 cibuli
250 g hub
červenou mletou papriku podle chuti
1 zakysanou smetanu
1 lžíce hladké mouky
2 zelené papriky
2 rajčata
sůl a pepř podle chuti
mast
vodu
oblíbené těstoviny, rýže, nebo brambory
postup:
Nakrájejte si rajčata, zelené papriky a houby. Slaninu nakrájejte na větší kousky a cibuli na drobno. Vepřové maso omyjte, nakrájejte na plátky nebo kousky a jemně rozmačkejte Hank. Osolte. Slaninu osmažte na sádle a vyjměte ji na talíř. Plátky masa obalte z obou stran v mouce a pár minut opečte z obou stran na pánvi, kde jste předtím smažil slaninu. Masíčko odložte na talíř av tomto výpeku osmažte nakrájené houby (pokud je třeba, přidejte ještě trochu masti).
Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a rajčata . Osolte, opepřete, posypte červenou mletou paprikou, přidejte plátky masa a zalijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso celé ponořené.
Přikryjte pokličkou a takto duste za občasného promíchání asi 1 hodinu. Kontrolujte vodu a podle potřeby dolijte. Když je maso hotové, vyberte jej na talíř. Smetanu smíchejte s moukou tak, aby nevznikly hrudky a přimíchejte asi 2-3 lžíce horké omáčky . Pokud je konzistence hladká, za stálého míchání vlijte do hrnce s omáčkou. Vraťte zpět maso a přidejte slaninu.
Smíchejte a povařte asi 2 minutky. Hotovo! Nyní už jen uvařte těstoviny nebo jinou přílohu a máte chutný sytý oběd, na kterém si pochutná rodina, i případní hosté . Dobrou chuť!