Vepřové kousky na česneku

potřebujeme:

400 g vepřové kýty
1 lžíce sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
sušené, předem namočené houby
1 chilli paprička
sůl
pepř
1 lžička sójové omáčky
1 lžíce nastrouhaného sýra

Volitelné: smetana ke šlehání na zjemnění

postup:

Kýtu nakrájíme na nudličky. Česnek utřeme se solí a přidáme do nudlí. Necháme marinovat asi hodinu, nebo podle toho, kolik máte času.

Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme mast . Když je pořádně rozpálená, přidáme maso s česnekem.

Promícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme opékat na plný výkon asi 5 minut.

Pak přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka a houby .

Opět přiklopíme pokličkou a zatím stále bez podlití dusíme asi 10 minut.

Asi po 15 minutách přidáme chilli papričku a pokapeme sójovou omáčkou. Ochutnáme, zda je nutné osolit.

Přidáme vodu a necháme vařit, dokud je maso měkké.

Když je maso měkké, přidáme ještě lžíci nastrouhaného sýra, smetanu (na zjemnění) a už jen prohřejeme.

Vepřové na způsob Stroganov

potřebujeme:

1 kg vepřové panenky nebo karé či stehna

cca 150 g uzené slaniny

1 cibuli

250 g hub

červenou mletou papriku podle chuti

1 zakysanou smetanu

1 lžíce hladké mouky

2 zelené papriky

2 rajčata

sůl a pepř podle chuti

mast

vodu

oblíbené těstoviny, rýže, nebo brambory

postup:

Nakrájejte si rajčata, zelené papriky a houby. Slaninu nakrájejte na větší kousky a cibuli na drobno. Vepřové maso omyjte, nakrájejte na plátky nebo kousky a jemně rozmačkejte Hank. Osolte. Slaninu osmažte na sádle a vyjměte ji na talíř. Plátky masa obalte z obou stran v mouce a pár minut opečte z obou stran na pánvi, kde jste předtím smažil slaninu. Masíčko odložte na talíř av tomto výpeku osmažte nakrájené houby (pokud je třeba, přidejte ještě trochu masti).

Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a rajčata . Osolte, opepřete, posypte červenou mletou paprikou, přidejte plátky masa a zalijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso celé ponořené.

Přikryjte pokličkou a takto duste za občasného promíchání asi 1 hodinu. Kontrolujte vodu a podle potřeby dolijte. Když je maso hotové, vyberte jej na talíř. Smetanu smíchejte s moukou tak, aby nevznikly hrudky a přimíchejte asi 2-3 lžíce horké omáčky . Pokud je konzistence hladká, za stálého míchání vlijte do hrnce s omáčkou. Vraťte zpět maso a přidejte slaninu. 

Smíchejte a povařte asi 2 minutky. Hotovo! Nyní už jen uvařte těstoviny nebo jinou přílohu a máte chutný sytý oběd, na kterém si pochutná rodina, i případní hosté . Dobrou chuť!