Hrnčířské řízky na přírodně
potřebujeme:
500 gbravčových řízků nakrájených na plátky
250 g hub nakrájených na kousky
1 bal. smetany na vaření
2 lžíce hořčice
1 větší cibulku
Vegetu, sůl
1 lžičku kari koření
Petrželku nakrájenou nadrobno
postup:
Maso očistíme, omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem.
Ochutíme solí, pepřem a vegetou. Ideálně necháme v chladiče odležet alespoň 20 minut, pokud nemáme čas, můžeme s masíčko pracovat i hned.
Maso pak zprudka osmahneme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a sejmeme z plamene. Na témže oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a houby a restujeme, dokud se neodpaří většina vody. Pak přidáme 300 ml vody a vaříme asi 10 minut. Následně na pánev vrátíme maso a vše spolu vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme smetanu smíchanou s 2 lžícemi hořčice a vše spolu necháme převařit.
Nakonec ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.
farářskou řízky
potřebujeme:
6 ks vepřového karé
200 g uzeného sýra
200 ml sladké smetany
2 ks cibule
2 lžíce hořčice
1 lžíci hladké mouky
olej
Sůl a pepř
Trochu bílého vína
2 ks bobkového listu
postup:
Vepřové masíčko omyjeme, osušíme a naklepeme. Osolíme, opepříme, z jedné strany obalíme v mouce a uložíme vedle sebe na plech vymazaný olejem. Každý kousek masa potřeme hořčicí, na každý kousek uložíme nakrájenou cibulku a posypeme sýrem. Zalijeme smetanou, kterou jsme si rozmíchali s vodu a trochou bílého vína. Na provonění hodíme na plech i 2 bobkové listy .
Zakryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 stupňů 40 minut. Alobal složíme a necháme ještě asi 15-20 minut zapéct dozlatova.
Podáváme s bramborami.
Vepřové kousky v krémové hořčicové omáčce
potřebujeme:
700 g vepřového masa (idální hubenější maso – karé, panenka …)
1 lžíci hořčice
4 stroužky česneku
1 šálek zakysané smtoany
50 ml smetany na vaření
Čerstvou petrželku nasekanou androbno
Sůl a pepř
postup:
Maso nakrájíme na kostky a ochutíme solí a pepřem. Orestujeme na rostlinném oleji po dobu 4-5 minut. Na pánev k masu přidáme trochu vody a necháme vařit 15-20 minut na mírném ohni. Po uplynutí této doby přendáme maso se šťávou do zapékací mísy.
V misce smícháme oba druhy smetany s hořčicí, natí a prolisovaným česnekem. Ochutíme solí a pepřem a nalijeme k masu.
Pečeme při teplotě 180 stupňů 20 minut.
Čertovské vepřové maso
potřebujeme:
1 kg vepřového masa (plec, kýta)
2 cibule
2 lžíce kečupu
2 lžíce hořčice
150 g sterilovaných šampionů
150 g sterilovaných okurek
sůl
koření
feferonky
olej
1 malá lžíce červené mleté papriky
3 stroužky česneku
postup:
Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.
Cibuli orestujeme na oleji a přidáme maso. Opepříme a osolíme přidáme trochu mleté červené papriky. Když se nám maso zatáhne přidáme kečup, podlijeme vodou a dusíme do měkka (podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem).
Potom přidáme žampiony a okurky které jsme si nastrúhali na jemném struhadle a prolisovaný česnek. Dochutíme jednou až dvěma lžícemi hořčice. Přidáme feferonky podle vlastní chuti. Podáváme s přílohou dle chuti, například s hranolky a rýží.
Vepřové řízky na slanině
potřebujeme:
600 g ramene (4-5 plátků)
hořčice plnotučná
hladká mouka
barevný pepř celé i mleté
snítka rozmarýnu (volitelné)
sůl, kousek masti
1 velká cibule
3 stroužky česneku
100 g uzené slaniny
1 lžička mleté papriky
petrželka
postup:
Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, slaninu na kostičky. Maso osolíme, posypeme mletým pepřem az jedné strany potřeme hořčicí.
Na kousku masti osmahneme slaninu a přidáme cibuli. Po chvíli vmícháme i česnek. Maso obalíme v mouce a oklepeme.
Přidáme ke slanině s česnekem a zprudka z obou stran opečeme. Vmícháme papriku a podlijeme horkou vodou.
Přidáme cca 5 kuliček barevného pepře, rozmarýn a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas obrátíme a podle potřeby podlijeme – maso je hotové skutečně rychle, pokud jsou plátky tenké, budou hotové dříve, než brambory. Nakonec ozdobíme petrželkou.
Kdo chce, může na závěr vybrat koření a rozmarýn a šťávu propasírovat nebo rozmixovat, případně zjemnejiť zakysanou smetanou. Já jsem nechala tak. Podáváme s kaší.
Vepřové kousky na kmínu a pivu
potřebujeme:
50 dkg vepřové plece
1 větší cibule
1 malá mrkev (volitelné)
kmín celá
kmín mletá
sůl, bílý pepř
olej
hladká mouka
1/2 lžičky domácí vegety
1 lžíci másla
světlé pivo
potřebujeme:
Maso nakrájíme na kostky.
Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a přidáme asi necelou půlku lžičky celé kmínu.
Jen tak lehce osmahneme a přidáme maso a necháme pod pokličkou dusit ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, podlijeme světlým pivem (pokud nechcete, použijte obyčejnou vodu) a přidáme vegetu, sůl, pepř a mletý kmín. Dusíme, až maso změkne.
Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a necháme převařit.
Nakonec přidáme lžíci másla. Příloha dušená rýže, brambory, těstoviny.
Pokračování na další straně