Hrnčířské řízky na přírodně

potřebujeme:

500 gbravčových řízků nakrájených na plátky

250 g hub nakrájených na kousky

1 bal. smetany na vaření

2 lžíce hořčice

1 větší cibulku

Vegetu, sůl

1 lžičku kari koření

Petrželku nakrájenou nadrobno

postup:

Maso očistíme, omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem.

Ochutíme solí, pepřem a vegetou. Ideálně necháme v chladiče odležet alespoň 20 minut, pokud nemáme čas, můžeme s masíčko pracovat i hned.

Maso pak zprudka osmahneme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a sejmeme z plamene. Na témže oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a houby a restujeme, dokud se neodpaří většina vody. Pak přidáme 300 ml vody a vaříme asi 10 minut. Následně na pánev vrátíme maso a vše spolu vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme smetanu smíchanou s 2 lžícemi hořčice a vše spolu necháme převařit.

Nakonec ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.

farářskou řízky

potřebujeme:

6 ks vepřového karé

200 g uzeného sýra

200 ml sladké smetany

2 ks cibule

2 lžíce hořčice

1 lžíci hladké mouky

olej

Sůl a pepř

Trochu bílého vína

2 ks bobkového listu

postup:

Vepřové masíčko omyjeme, osušíme a naklepeme. Osolíme, opepříme, z jedné strany obalíme v mouce a uložíme vedle sebe na plech vymazaný olejem. Každý kousek masa potřeme hořčicí, na každý kousek uložíme nakrájenou cibulku a posypeme sýrem. Zalijeme smetanou, kterou jsme si rozmíchali s vodu a trochou bílého vína. Na provonění hodíme na plech i 2 bobkové listy .

Zakryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 stupňů 40 minut. Alobal složíme a necháme ještě asi 15-20 minut zapéct dozlatova.

Podáváme s bramborami.

Vepřové kousky v krémové hořčicové omáčce

potřebujeme:

700 g vepřového masa (idální hubenější maso – karé, panenka …)

1 lžíci hořčice

4 stroužky česneku

1 šálek zakysané smtoany

50 ml smetany na vaření

Čerstvou petrželku nasekanou androbno

Sůl a pepř

postup:

Maso nakrájíme na kostky a ochutíme solí a pepřem. Orestujeme na rostlinném oleji po dobu 4-5 minut. Na pánev k masu přidáme trochu vody a necháme vařit 15-20 minut na mírném ohni. Po uplynutí této doby přendáme maso se šťávou do zapékací mísy.

V misce smícháme oba druhy smetany s hořčicí, natí a prolisovaným česnekem. Ochutíme solí a pepřem a nalijeme k masu.

Pečeme při teplotě 180 stupňů 20 minut.

Čertovské vepřové maso

potřebujeme:

1 kg vepřového masa (plec, kýta)

2 cibule

2 lžíce kečupu

2 lžíce hořčice

150 g sterilovaných šampionů

150 g sterilovaných okurek

sůl

koření

feferonky

olej

1 malá lžíce červené mleté ​​papriky

3 stroužky česneku

postup:

Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.

Cibuli orestujeme na oleji a přidáme maso. Opepříme a osolíme přidáme trochu mleté ​​červené papriky. Když se nám maso zatáhne přidáme kečup, podlijeme vodou a dusíme do měkka (podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem).

Potom přidáme žampiony a okurky které jsme si nastrúhali na jemném struhadle a prolisovaný česnek. Dochutíme jednou až dvěma lžícemi hořčice. Přidáme feferonky podle vlastní chuti. Podáváme s přílohou dle chuti, například s hranolky a rýží.

Vepřové řízky na slanině

potřebujeme:

600 g ramene (4-5 plátků)

hořčice plnotučná

hladká mouka

barevný pepř celé i mleté

snítka rozmarýnu (volitelné)

sůl, kousek masti

1 velká cibule

3 stroužky česneku

100 g uzené slaniny

1 lžička mleté ​​papriky

petrželka

postup:

Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, slaninu na kostičky. Maso osolíme, posypeme mletým pepřem az jedné strany potřeme hořčicí.

Na kousku masti osmahneme slaninu a přidáme cibuli. Po chvíli vmícháme i česnek. Maso obalíme v mouce a oklepeme.

Přidáme ke slanině s česnekem a zprudka z obou stran opečeme. Vmícháme papriku a podlijeme horkou vodou.

Přidáme cca 5 kuliček barevného pepře, rozmarýn a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas obrátíme a podle potřeby podlijeme – maso je hotové skutečně rychle, pokud jsou plátky tenké, budou hotové dříve, než brambory. Nakonec ozdobíme petrželkou.

Kdo chce, může na závěr vybrat koření a rozmarýn a šťávu propasírovat nebo rozmixovat, případně zjemnejiť zakysanou smetanou. Já jsem nechala tak. Podáváme s kaší.

Vepřové kousky na kmínu a pivu

potřebujeme:

50 dkg vepřové plece

1 větší cibule

1 malá mrkev (volitelné)

kmín celá

kmín mletá

sůl, bílý pepř

olej

hladká mouka

1/2 lžičky domácí vegety

1 lžíci másla

světlé pivo

potřebujeme:

Maso nakrájíme na kostky.

Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a přidáme asi necelou půlku lžičky celé kmínu.

Jen tak lehce osmahneme a přidáme maso a necháme pod pokličkou dusit ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, podlijeme světlým pivem (pokud nechcete, použijte obyčejnou vodu) a přidáme vegetu, sůl, pepř a mletý kmín. Dusíme, až maso změkne.

Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a necháme převařit.

Nakonec přidáme lžíci másla. Příloha dušená rýže, brambory, těstoviny.

Pokračování na další straně