Sbírka vynikajících receptů na nedělní řízky na přírodně – rychle, jednoduše a velmi chutně.

Pekelnicke řízky

potřebujeme:

500 g vepřové kotlety

marináda:

5 ks vejce

3 PL solamyl

3 PL kečup

3 PL hořčice kremžská

5 PL olej

1 PL koření grilovací

3 PL omáčka sójová

olej

postup:

Maso nakrájíme na řízky a naklepeme.

Suroviny na marinádu utřeme v misce na hustotu podobnou majonéze.

Maso naklepané tence promícháme s marinádou a necháme v lednici alespoň jednu hodinu naložené – ideálně 1 den.

Napácované řízky opékáme na trošce oleje v pánvi z obou stran.

Masíčko je šťavnaté a vynikající, u nás je populárnější než klasika v trojobalu.

Vepřový plátek na hořčici

potřebujeme:

600 g vepřového ramene (4-5 plátků po asi 150 g) – můžete použít i jiný druh masa

Hořčice plnotučná nebo dijonská

hladká mouka

Barevné koření celé i mleté

Větvička rozmarýnu (nemusí být)

Sůl, kousek masti

1 velká cibule

3 stroužky česneku

100 g uzené slaniny

1 lžička mleté ​​papriky

postup:

Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, slaninu na kostičky. Maso osolíme, posypeme mletým pepřem az jedné strany potřeme hořčicí.

Na kousku masti vyškvaříme slaninu a přidáme cibuli. Po chvíli vmícháme i česnek. Maso obalíme v mouce a oklepeme.

Přidáme ke slanině s česnekem a zprudka z obou stran opečeme. Vmícháme papriku a podlijeme horkou vodou.

Přidáme cca 6-8 kuliček barevného pepře, rozmarýn a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas obrátíme a podle potřeby podlijeme.

Kdo chce, může na závěr vybrat koření a rozmarýn a šťávu propasírovat nebo rozmixovat. Podáváme s přílohou podle chuti.

Vepřové plátky na houbách

potřebujeme:

4 plátky vepřového masa (plec, kotleta …)

čerstvé houby (nebo hrst sušených)

1 cibule

100 g anglické slaniny

1 lžička sladké papriky

1 lžíce mouky

sůl, pepř

olej

kousek másla

postup:

Maso si zlehka naklepeme, ochutíme solí a pepřem.

Na oleji s máslem lehce osmahneme anglickou slaninu, necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a zprudka je opečeme.

Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme houby (sušené předem namočíme asi na hodinu), podlijeme a dusíme.

Měkké maso vyjmeme, v trošce vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme. Pro-šleháme a necháme převařit minimálně 15-20 minut. Maso vložíme zpět. Podáváme s rýží, brambory nebo knedlíkem .

Pokračování na další straně

xx_xx

Liptovské řízky na česneku

potřebujeme:

1 kg vepřového karé nakrájeného na plátky

4-5 česnekových stroužků (nebo česnekovou pastu – pokud ji máte, maso netřeba ani solit)

1 menší cibuli nakrájenou nadrobno

2 lžíce sladké papriky

mléko

Hladká mouka – na posypání i obalení

olej

postup:

Maso zlehka naklepeme a nasolíme. Pak dobře potřeme prolisovaným česnekem s obou stran, posypeme paprikou, hladkou moukou (také použijeme asi 2 lžíce) a zalijeme mlékem. Přidáme i nakrájenou cibuli, promícháme a vložíme do chladničky na noc marinovat.

Na druhý den můžete použít následovně – maso jednoduše obalíte v hladké mouce a usmažíte na oleji, nebo jednoduše připravíte na přírodně. Výborný tip je také osmahnout si zprudka řízky na pánvi a pak spolu s marinádou zapéct v troubě. Díky marinádě budou fantasticky chutné, ať už je připravíte jakkoli!

Gazdovské řízky na přírodně

potřebujeme:

800 g vepřová krkovice

1 velká cibule

4 stroužky česneku

olej

mouka hladká

1 polévková lžíce domácí vegety

1 bobkový list

Pár kuliček pepře

500 ml vývaru

sůl, pepř

postup:

Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na 2 cm široké pásky. posypeme solí, pepřem a domácí vegetou. Maso obalíme v mouce a zprudka osmahneme z obou stran v horkém oleji – stačí, dokud se maso zatáhne. Potom maso vyjmeme a na téže pánvi osmažíme cibulku, krátce přidáme i rpetlačený česnek, promícháme a zalijeme vývarem.

Maso vložíme zpět na pánev, přidáme zbylé koření, přikryjeme a na slabém plameni dusíme 50-60 minut. Nakonec omáčku zahustíme hladkou moukou – 1 polévkovou lžíci rozmícháme ve studené vodě, zahustíme, premeišame, necháme převařit a můžeme podávat.

Pekelnický řízek na přírodně

potřebujeme:

6 plátků vepřového karé

8 stroužků česneku

1 velkou cibuli

3/4 l masového vývaru (nebo bujón rozmíchaný ve vodě)

olej

Sůl, pepř, červená paprika sladká i pálivá

Pepř a bílý pepř celé

Na zahuštění:

Pálivý kečup – cca 2 lžíce (případně i sladký, je to na vás)

Hořčice – cca 1 lžíce (ne kopcovitá)

voda

Hl. mouka

postup:

Vepřové plátky kotlety naklepeme a jen na krajích zlehka nařízneme, aby se nám maso nekroutilo. Z obou stran osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem.

V pánvi si rozehřejeme trochu oleje, na kterém osmažíme do zlaté barvy nakrájenou cibuli.

Okořeněné maso pak zprudka orestujeme z obou stran. Podlijeme vývarem asi do 3/4 masa a zlehka dusíme do měkka.

Omáčku zahustíme vodou, ve které si rozmícháme kečup, hořčici a mouku. Necháme vše převařit a můžeme složit z plamene.

Podáváme s bramborami a volským okem.

námořnické řízky

potřebujeme:

9-13 tenčích plátků vepřového karé

2 středně velké cibulky

2 větší mrkve

2 lžičky libečku

2 lžičky majoránky

600 masového vývaru

100 ml vody

Sůl a pepř

5 kuliček černého mletého pepře

2 kusy bobkového listu

Sůl a pepř podle chuti

olej

1-2 lžíce hladké mouky rozmíchané ve vodě

Kopr nakrájený nadrobno

postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme na oleji.

K cibulce přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a spolu smažíme asi 5 minút.Bravčové maso ochutíme solí a pepřem a každý plátek obalíme v mouce. Mrkev a cibuli odstraníme z pánve a vložíme do hlubšího hrnce. Na téže pánvi opražíme vepřové maso obalené v mouce – smažíme zprudka z obou stran – stačí opravdu jen pár minut.

Maso navrstvíme do hrnce na zeleninu a přidáme i výpek z pánve (pánev vypláchneme 100 ml vody a přidáme do hrnce). Zalijeme 600 ml vývaru, přidáme bylinky, koření a přendáme na slabý plamen, kde vaříme 50-60 minut. Na konci vaření přidáme hladkou mouku rozmíchaný ve vodě, kterou zahustíme omáčku. Nakonec přidáme i kopr nakrájený nadrobno.

Podáváme s vařenými bramborami a kyselými okurkami.

Vepřové maso na cibulce

potřebujeme:

1 kg vepřové karé bez kosti

2 ks velká cibule

plnotučná hořčice na potření masa

5-7 ks střední sterilované okurky

0,5 – 1 l vývar nebo 1 kostka bujón masox

olej, sůl

pepř mletý

2 lžičky mletá červená paprika

postup:

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Zlehka naklepeme pod fólií a bílé okraje jemně nakrojíme, aby se nám nekroutily.

Maso z obou stran osolíme, opepříme az obou stran potřeme hořčicí. Necháme poležet alespoň půl hodinu, když nestíhám, nenechávám odležet vůbec.

V hrnci si na minimálním množství oleje do zlatova osmahneme na jemno nakrájenou cibuli. Na pánvi s olejem si plátky po odležení zprudka opečeme z obou stran a vložíme do hrnce s cibulí.

Výpek na pánvi zalijeme vývarem, provaříme abychom získali z pánve všechny chutě a nalijeme na maso. Potom přidáme do hrnce k masu na kostičky nakrájené kyselé okurky a červenou papriku. Promícháme.

Dusíme do měkka, ale opatrně mícháme aby se nám kare nepolámalo, dusíme cca 30 min.

Po udušeni, maso vyjmeme a šťávu rozmixujeme na jemno, popřípadě dochutíme. Maso vrátíme do omáčky a podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.

Pokračování na další straně

xx_xx

Hrnčířské řízky na přírodně

potřebujeme:

500 gbravčových řízků nakrájených na plátky

250 g hub nakrájených na kousky

1 bal. smetany na vaření

2 lžíce hořčice

1 větší cibulku

Vegetu, sůl

1 lžičku kari koření

Petrželku nakrájenou nadrobno

postup:

Maso očistíme, omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem.

Ochutíme solí, pepřem a vegetou. Ideálně necháme v chladiče odležet alespoň 20 minut, pokud nemáme čas, můžeme s masíčko pracovat i hned.

Maso pak zprudka osmahneme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a sejmeme z plamene. Na témže oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a houby a restujeme, dokud se neodpaří většina vody. Pak přidáme 300 ml vody a vaříme asi 10 minut. Následně na pánev vrátíme maso a vše spolu vaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme smetanu smíchanou s 2 lžícemi hořčice a vše spolu necháme převařit.

Nakonec ozdobíme petrželkou a můžeme podávat.

farářskou řízky

potřebujeme:

6 ks vepřového karé

200 g uzeného sýra

200 ml sladké smetany

2 ks cibule

2 lžíce hořčice

1 lžíci hladké mouky

olej

Sůl a pepř

Trochu bílého vína

2 ks bobkového listu

postup:

Vepřové masíčko omyjeme, osušíme a naklepeme. Osolíme, opepříme, z jedné strany obalíme v mouce a uložíme vedle sebe na plech vymazaný olejem. Každý kousek masa potřeme hořčicí, na každý kousek uložíme nakrájenou cibulku a posypeme sýrem. Zalijeme smetanou, kterou jsme si rozmíchali s vodu a trochou bílého vína. Na provonění hodíme na plech i 2 bobkové listy .

Zakryjeme alobalem a pečeme při teplotě 200 stupňů 40 minut. Alobal složíme a necháme ještě asi 15-20 minut zapéct dozlatova.

Podáváme s bramborami.

Vepřové kousky v krémové hořčicové omáčce

potřebujeme:

700 g vepřového masa (idální hubenější maso – karé, panenka …)

1 lžíci hořčice

4 stroužky česneku

1 šálek zakysané smtoany

50 ml smetany na vaření

Čerstvou petrželku nasekanou androbno

Sůl a pepř

postup:

Maso nakrájíme na kostky a ochutíme solí a pepřem. Orestujeme na rostlinném oleji po dobu 4-5 minut. Na pánev k masu přidáme trochu vody a necháme vařit 15-20 minut na mírném ohni. Po uplynutí této doby přendáme maso se šťávou do zapékací mísy.

V misce smícháme oba druhy smetany s hořčicí, natí a prolisovaným česnekem. Ochutíme solí a pepřem a nalijeme k masu.

Pečeme při teplotě 180 stupňů 20 minut.

Čertovské vepřové maso

potřebujeme:

1 kg vepřového masa (plec, kýta)

2 cibule

2 lžíce kečupu

2 lžíce hořčice

150 g sterilovaných šampionů

150 g sterilovaných okurek

sůl

koření

feferonky

olej

1 malá lžíce červené mleté ​​papriky

3 stroužky česneku

postup:

Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.

Cibuli orestujeme na oleji a přidáme maso. Opepříme a osolíme přidáme trochu mleté ​​červené papriky. Když se nám maso zatáhne přidáme kečup, podlijeme vodou a dusíme do měkka (podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem).

Potom přidáme žampiony a okurky které jsme si nastrúhali na jemném struhadle a prolisovaný česnek. Dochutíme jednou až dvěma lžícemi hořčice. Přidáme feferonky podle vlastní chuti. Podáváme s přílohou dle chuti, například s hranolky a rýží.

Vepřové řízky na slanině

potřebujeme:

600 g ramene (4-5 plátků)

hořčice plnotučná

hladká mouka

barevný pepř celé i mleté

snítka rozmarýnu (volitelné)

sůl, kousek masti

1 velká cibule

3 stroužky česneku

100 g uzené slaniny

1 lžička mleté ​​papriky

petrželka

postup:

Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, slaninu na kostičky. Maso osolíme, posypeme mletým pepřem az jedné strany potřeme hořčicí.

Na kousku masti osmahneme slaninu a přidáme cibuli. Po chvíli vmícháme i česnek. Maso obalíme v mouce a oklepeme.

Přidáme ke slanině s česnekem a zprudka z obou stran opečeme. Vmícháme papriku a podlijeme horkou vodou.

Přidáme cca 5 kuliček barevného pepře, rozmarýn a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas obrátíme a podle potřeby podlijeme – maso je hotové skutečně rychle, pokud jsou plátky tenké, budou hotové dříve, než brambory. Nakonec ozdobíme petrželkou.

Kdo chce, může na závěr vybrat koření a rozmarýn a šťávu propasírovat nebo rozmixovat, případně zjemnejiť zakysanou smetanou. Já jsem nechala tak. Podáváme s kaší.

Vepřové kousky na kmínu a pivu

potřebujeme:

50 dkg vepřové plece

1 větší cibule

1 malá mrkev (volitelné)

kmín celá

kmín mletá

sůl, bílý pepř

olej

hladká mouka

1/2 lžičky domácí vegety

1 lžíci másla

světlé pivo

potřebujeme:

Maso nakrájíme na kostky.

Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a přidáme asi necelou půlku lžičky celé kmínu.

Jen tak lehce osmahneme a přidáme maso a necháme pod pokličkou dusit ve vlastní šťávě. Když se šťáva vydusí, podlijeme světlým pivem (pokud nechcete, použijte obyčejnou vodu) a přidáme vegetu, sůl, pepř a mletý kmín. Dusíme, až maso změkne.

Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a necháme převařit.

Nakonec přidáme lžíci másla. Příloha dušená rýže, brambory, těstoviny.

Pokračování na další straně

xx_xx

Vepřové kousky na česneku

potřebujeme:

400 g vepřové kýty
1 lžíce sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
sušené, předem namočené houby
1 chilli paprička
sůl
pepř
1 lžička sójové omáčky
1 lžíce nastrouhaného sýra

Volitelné: smetana ke šlehání na zjemnění

postup:

Kýtu nakrájíme na nudličky. Česnek utřeme se solí a přidáme do nudlí. Necháme marinovat asi hodinu, nebo podle toho, kolik máte času.

Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme mast . Když je pořádně rozpálená, přidáme maso s česnekem.

Promícháme a přiklopíme pokličkou. Necháme opékat na plný výkon asi 5 minut.

Pak přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka a houby .

Opět přiklopíme pokličkou a zatím stále bez podlití dusíme asi 10 minut.

Asi po 15 minutách přidáme chilli papričku a pokapeme sójovou omáčkou. Ochutnáme, zda je nutné osolit.

Přidáme vodu a necháme vařit, dokud je maso měkké.

Když je maso měkké, přidáme ještě lžíci nastrouhaného sýra, smetanu (na zjemnění) a už jen prohřejeme.

Vepřové na způsob Stroganov

potřebujeme:

1 kg vepřové panenky nebo karé či stehna

cca 150 g uzené slaniny

1 cibuli

250 g hub

červenou mletou papriku podle chuti

1 zakysanou smetanu

1 lžíce hladké mouky

2 zelené papriky

2 rajčata

sůl a pepř podle chuti

mast

vodu

oblíbené těstoviny, rýže, nebo brambory

postup:

Nakrájejte si rajčata, zelené papriky a houby. Slaninu nakrájejte na větší kousky a cibuli na drobno. Vepřové maso omyjte, nakrájejte na plátky nebo kousky a jemně rozmačkejte Hank. Osolte. Slaninu osmažte na sádle a vyjměte ji na talíř. Plátky masa obalte z obou stran v mouce a pár minut opečte z obou stran na pánvi, kde jste předtím smažil slaninu. Masíčko odložte na talíř av tomto výpeku osmažte nakrájené houby (pokud je třeba, přidejte ještě trochu masti).

Přidejte nakrájenou cibuli, papriku a rajčata . Osolte, opepřete, posypte červenou mletou paprikou, přidejte plátky masa a zalijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso celé ponořené.

Přikryjte pokličkou a takto duste za občasného promíchání asi 1 hodinu. Kontrolujte vodu a podle potřeby dolijte. Když je maso hotové, vyberte jej na talíř. Smetanu smíchejte s moukou tak, aby nevznikly hrudky a přimíchejte asi 2-3 lžíce horké omáčky . Pokud je konzistence hladká, za stálého míchání vlijte do hrnce s omáčkou. Vraťte zpět maso a přidejte slaninu. Smíchejte a povařte asi 2 minutky. Hotovo! Nyní už jen uvařte těstoviny nebo jinou přílohu a máte chutný sytý oběd, na kterém si pochutná rodina, i případní hosté . Dobrou chuť!

Zdroj:Dobrenoviny.sk

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here