Sbírka vynikajících receptů na nedělní řízky na přírodně – rychle, jednoduše a velmi chutně.

Pekelnicke řízky

potřebujeme:

500 g vepřové kotlety

marináda:

5 ks vejce

3 PL solamyl

3 PL kečup

3 PL hořčice kremžská

5 PL olej

1 PL koření grilovací

3 PL omáčka sójová

olej

postup:

Maso nakrájíme na řízky a naklepeme.

Suroviny na marinádu utřeme v misce na hustotu podobnou majonéze.

Maso naklepané tence promícháme s marinádou a necháme v lednici alespoň jednu hodinu naložené – ideálně 1 den.

Napácované řízky opékáme na trošce oleje v pánvi z obou stran.

Masíčko je šťavnaté a vynikající, u nás je populárnější než klasika v trojobalu.

Vepřový plátek na hořčici

potřebujeme:

600 g vepřového ramene (4-5 plátků po asi 150 g) – můžete použít i jiný druh masa

Hořčice plnotučná nebo dijonská

hladká mouka

Barevné koření celé i mleté

Větvička rozmarýnu (nemusí být)

Sůl, kousek masti

1 velká cibule

3 stroužky česneku

100 g uzené slaniny

1 lžička mleté ​​papriky

postup:

Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, slaninu na kostičky. Maso osolíme, posypeme mletým pepřem az jedné strany potřeme hořčicí.

Na kousku masti vyškvaříme slaninu a přidáme cibuli. Po chvíli vmícháme i česnek. Maso obalíme v mouce a oklepeme.

Přidáme ke slanině s česnekem a zprudka z obou stran opečeme. Vmícháme papriku a podlijeme horkou vodou.

Přidáme cca 6-8 kuliček barevného pepře, rozmarýn a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas obrátíme a podle potřeby podlijeme.

Kdo chce, může na závěr vybrat koření a rozmarýn a šťávu propasírovat nebo rozmixovat. Podáváme s přílohou podle chuti.

Vepřové plátky na houbách

potřebujeme:

4 plátky vepřového masa (plec, kotleta …)

čerstvé houby (nebo hrst sušených)

1 cibule

100 g anglické slaniny

1 lžička sladké papriky

1 lžíce mouky

sůl, pepř

olej

kousek másla

postup:

Maso si zlehka naklepeme, ochutíme solí a pepřem.

Na oleji s máslem lehce osmahneme anglickou slaninu, necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a zprudka je opečeme.

Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme houby (sušené předem namočíme asi na hodinu), podlijeme a dusíme.

Měkké maso vyjmeme, v trošce vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme. Pro-šleháme a necháme převařit minimálně 15-20 minut. Maso vložíme zpět. Podáváme s rýží, brambory nebo knedlíkem .

Pokračování na další straně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here