Sbírka vynikajících receptů na nedělní řízky na přírodně – rychle, jednoduše a velmi chutně.
Pekelnicke řízky
potřebujeme:
500 g vepřové kotlety
marináda:
5 ks vejce
3 PL solamyl
3 PL kečup
3 PL hořčice kremžská
5 PL olej
1 PL koření grilovací
3 PL omáčka sójová
olej
postup:
Maso nakrájíme na řízky a naklepeme.
Suroviny na marinádu utřeme v misce na hustotu podobnou majonéze.
Maso naklepané tence promícháme s marinádou a necháme v lednici alespoň jednu hodinu naložené – ideálně 1 den.
Napácované řízky opékáme na trošce oleje v pánvi z obou stran.
Masíčko je šťavnaté a vynikající, u nás je populárnější než klasika v trojobalu.
Vepřový plátek na hořčici
potřebujeme:
600 g vepřového ramene (4-5 plátků po asi 150 g) – můžete použít i jiný druh masa
Hořčice plnotučná nebo dijonská
hladká mouka
Barevné koření celé i mleté
Větvička rozmarýnu (nemusí být)
Sůl, kousek masti
1 velká cibule
3 stroužky česneku
100 g uzené slaniny
1 lžička mleté papriky
postup:
Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, slaninu na kostičky. Maso osolíme, posypeme mletým pepřem az jedné strany potřeme hořčicí.
Na kousku masti vyškvaříme slaninu a přidáme cibuli. Po chvíli vmícháme i česnek. Maso obalíme v mouce a oklepeme.
Přidáme ke slanině s česnekem a zprudka z obou stran opečeme. Vmícháme papriku a podlijeme horkou vodou.
Přidáme cca 6-8 kuliček barevného pepře, rozmarýn a pod pokličkou dusíme do měkka. Občas obrátíme a podle potřeby podlijeme.
Kdo chce, může na závěr vybrat koření a rozmarýn a šťávu propasírovat nebo rozmixovat. Podáváme s přílohou podle chuti.
Vepřové plátky na houbách
potřebujeme:
4 plátky vepřového masa (plec, kotleta …)
čerstvé houby (nebo hrst sušených)
1 cibule
100 g anglické slaniny
1 lžička sladké papriky
1 lžíce mouky
sůl, pepř
olej
kousek másla
postup:
Maso si zlehka naklepeme, ochutíme solí a pepřem.
Na oleji s máslem lehce osmahneme anglickou slaninu, necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa a zprudka je opečeme.
Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, přidáme houby (sušené předem namočíme asi na hodinu), podlijeme a dusíme.
Měkké maso vyjmeme, v trošce vody rozmícháme mouku a omáčku zahustíme. Pro-šleháme a necháme převařit minimálně 15-20 minut. Maso vložíme zpět. Podáváme s rýží, brambory nebo knedlíkem .
Pokračování na další straně