Liptovské řízky na česneku
potřebujeme:
1 kg vepřového karé nakrájeného na plátky
4-5 česnekových stroužků (nebo česnekovou pastu – pokud ji máte, maso netřeba ani solit)
1 menší cibuli nakrájenou nadrobno
2 lžíce sladké papriky
mléko
Hladká mouka – na posypání i obalení
olej
postup:
Maso zlehka naklepeme a nasolíme. Pak dobře potřeme prolisovaným česnekem s obou stran, posypeme paprikou, hladkou moukou (také použijeme asi 2 lžíce) a zalijeme mlékem. Přidáme i nakrájenou cibuli, promícháme a vložíme do chladničky na noc marinovat.
Na druhý den můžete použít následovně – maso jednoduše obalíte v hladké mouce a usmažíte na oleji, nebo jednoduše připravíte na přírodně. Výborný tip je také osmahnout si zprudka řízky na pánvi a pak spolu s marinádou zapéct v troubě. Díky marinádě budou fantasticky chutné, ať už je připravíte jakkoli!
Gazdovské řízky na přírodně
potřebujeme:
800 g vepřová krkovice
1 velká cibule
4 stroužky česneku
olej
mouka hladká
1 polévková lžíce domácí vegety
1 bobkový list
Pár kuliček pepře
500 ml vývaru
sůl, pepř
postup:
Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na 2 cm široké pásky. posypeme solí, pepřem a domácí vegetou. Maso obalíme v mouce a zprudka osmahneme z obou stran v horkém oleji – stačí, dokud se maso zatáhne. Potom maso vyjmeme a na téže pánvi osmažíme cibulku, krátce přidáme i rpetlačený česnek, promícháme a zalijeme vývarem.
Maso vložíme zpět na pánev, přidáme zbylé koření, přikryjeme a na slabém plameni dusíme 50-60 minut. Nakonec omáčku zahustíme hladkou moukou – 1 polévkovou lžíci rozmícháme ve studené vodě, zahustíme, premeišame, necháme převařit a můžeme podávat.
Pekelnický řízek na přírodně
potřebujeme:
6 plátků vepřového karé
8 stroužků česneku
1 velkou cibuli
3/4 l masového vývaru (nebo bujón rozmíchaný ve vodě)
olej
Sůl, pepř, červená paprika sladká i pálivá
Pepř a bílý pepř celé
Na zahuštění:
Pálivý kečup – cca 2 lžíce (případně i sladký, je to na vás)
Hořčice – cca 1 lžíce (ne kopcovitá)
voda
Hl. mouka
postup:
Vepřové plátky kotlety naklepeme a jen na krajích zlehka nařízneme, aby se nám maso nekroutilo. Z obou stran osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem.
V pánvi si rozehřejeme trochu oleje, na kterém osmažíme do zlaté barvy nakrájenou cibuli.
Okořeněné maso pak zprudka orestujeme z obou stran. Podlijeme vývarem asi do 3/4 masa a zlehka dusíme do měkka.
Omáčku zahustíme vodou, ve které si rozmícháme kečup, hořčici a mouku. Necháme vše převařit a můžeme složit z plamene.
Podáváme s bramborami a volským okem.
námořnické řízky
potřebujeme:
9-13 tenčích plátků vepřového karé
2 středně velké cibulky
2 větší mrkve
2 lžičky libečku
2 lžičky majoránky
600 masového vývaru
100 ml vody
Sůl a pepř
5 kuliček černého mletého pepře
2 kusy bobkového listu
Sůl a pepř podle chuti
olej
1-2 lžíce hladké mouky rozmíchané ve vodě
Kopr nakrájený nadrobno
postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme na oleji.
K cibulce přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a spolu smažíme asi 5 minút.Bravčové maso ochutíme solí a pepřem a každý plátek obalíme v mouce. Mrkev a cibuli odstraníme z pánve a vložíme do hlubšího hrnce. Na téže pánvi opražíme vepřové maso obalené v mouce – smažíme zprudka z obou stran – stačí opravdu jen pár minut.
Maso navrstvíme do hrnce na zeleninu a přidáme i výpek z pánve (pánev vypláchneme 100 ml vody a přidáme do hrnce). Zalijeme 600 ml vývaru, přidáme bylinky, koření a přendáme na slabý plamen, kde vaříme 50-60 minut. Na konci vaření přidáme hladkou mouku rozmíchaný ve vodě, kterou zahustíme omáčku. Nakonec přidáme i kopr nakrájený nadrobno.
Podáváme s vařenými bramborami a kyselými okurkami.
Vepřové maso na cibulce
potřebujeme:
1 kg vepřové karé bez kosti
2 ks velká cibule
plnotučná hořčice na potření masa
5-7 ks střední sterilované okurky
0,5 – 1 l vývar nebo 1 kostka bujón masox
olej, sůl
pepř mletý
2 lžičky mletá červená paprika
postup:
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Zlehka naklepeme pod fólií a bílé okraje jemně nakrojíme, aby se nám nekroutily.
Maso z obou stran osolíme, opepříme az obou stran potřeme hořčicí. Necháme poležet alespoň půl hodinu, když nestíhám, nenechávám odležet vůbec.
V hrnci si na minimálním množství oleje do zlatova osmahneme na jemno nakrájenou cibuli. Na pánvi s olejem si plátky po odležení zprudka opečeme z obou stran a vložíme do hrnce s cibulí.
Výpek na pánvi zalijeme vývarem, provaříme abychom získali z pánve všechny chutě a nalijeme na maso. Potom přidáme do hrnce k masu na kostičky nakrájené kyselé okurky a červenou papriku. Promícháme.
Dusíme do měkka, ale opatrně mícháme aby se nám kare nepolámalo, dusíme cca 30 min.
Po udušeni, maso vyjmeme a šťávu rozmixujeme na jemno, popřípadě dochutíme. Maso vrátíme do omáčky a podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Pokračování na další straně