Liptovské řízky na česneku

potřebujeme:

1 kg vepřového karé nakrájeného na plátky

4-5 česnekových stroužků (nebo česnekovou pastu – pokud ji máte, maso netřeba ani solit)

1 menší cibuli nakrájenou nadrobno

2 lžíce sladké papriky

mléko

Hladká mouka – na posypání i obalení

olej

postup:

Maso zlehka naklepeme a nasolíme. Pak dobře potřeme prolisovaným česnekem s obou stran, posypeme paprikou, hladkou moukou (také použijeme asi 2 lžíce) a zalijeme mlékem. Přidáme i nakrájenou cibuli, promícháme a vložíme do chladničky na noc marinovat.

Na druhý den můžete použít následovně – maso jednoduše obalíte v hladké mouce a usmažíte na oleji, nebo jednoduše připravíte na přírodně. Výborný tip je také osmahnout si zprudka řízky na pánvi a pak spolu s marinádou zapéct v troubě. Díky marinádě budou fantasticky chutné, ať už je připravíte jakkoli!

Gazdovské řízky na přírodně

potřebujeme:

800 g vepřová krkovice

1 velká cibule

4 stroužky česneku

olej

mouka hladká

1 polévková lžíce domácí vegety

1 bobkový list

Pár kuliček pepře

500 ml vývaru

sůl, pepř

postup:

Maso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na 2 cm široké pásky. posypeme solí, pepřem a domácí vegetou. Maso obalíme v mouce a zprudka osmahneme z obou stran v horkém oleji – stačí, dokud se maso zatáhne. Potom maso vyjmeme a na téže pánvi osmažíme cibulku, krátce přidáme i rpetlačený česnek, promícháme a zalijeme vývarem.

Maso vložíme zpět na pánev, přidáme zbylé koření, přikryjeme a na slabém plameni dusíme 50-60 minut. Nakonec omáčku zahustíme hladkou moukou – 1 polévkovou lžíci rozmícháme ve studené vodě, zahustíme, premeišame, necháme převařit a můžeme podávat.

Pekelnický řízek na přírodně

potřebujeme:

6 plátků vepřového karé

8 stroužků česneku

1 velkou cibuli

3/4 l masového vývaru (nebo bujón rozmíchaný ve vodě)

olej

Sůl, pepř, červená paprika sladká i pálivá

Pepř a bílý pepř celé

Na zahuštění:

Pálivý kečup – cca 2 lžíce (případně i sladký, je to na vás)

Hořčice – cca 1 lžíce (ne kopcovitá)

voda

Hl. mouka

postup:

Vepřové plátky kotlety naklepeme a jen na krajích zlehka nařízneme, aby se nám maso nekroutilo. Z obou stran osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem.

V pánvi si rozehřejeme trochu oleje, na kterém osmažíme do zlaté barvy nakrájenou cibuli.

Okořeněné maso pak zprudka orestujeme z obou stran. Podlijeme vývarem asi do 3/4 masa a zlehka dusíme do měkka.

Omáčku zahustíme vodou, ve které si rozmícháme kečup, hořčici a mouku. Necháme vše převařit a můžeme složit z plamene.

Podáváme s bramborami a volským okem.

námořnické řízky

potřebujeme:

9-13 tenčích plátků vepřového karé

2 středně velké cibulky

2 větší mrkve

2 lžičky libečku

2 lžičky majoránky

600 masového vývaru

100 ml vody

Sůl a pepř

5 kuliček černého mletého pepře

2 kusy bobkového listu

Sůl a pepř podle chuti

olej

1-2 lžíce hladké mouky rozmíchané ve vodě

Kopr nakrájený nadrobno

postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme na oleji.

K cibulce přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a spolu smažíme asi 5 minút.Bravčové maso ochutíme solí a pepřem a každý plátek obalíme v mouce. Mrkev a cibuli odstraníme z pánve a vložíme do hlubšího hrnce. Na téže pánvi opražíme vepřové maso obalené v mouce – smažíme zprudka z obou stran – stačí opravdu jen pár minut.

Maso navrstvíme do hrnce na zeleninu a přidáme i výpek z pánve (pánev vypláchneme 100 ml vody a přidáme do hrnce). Zalijeme 600 ml vývaru, přidáme bylinky, koření a přendáme na slabý plamen, kde vaříme 50-60 minut. Na konci vaření přidáme hladkou mouku rozmíchaný ve vodě, kterou zahustíme omáčku. Nakonec přidáme i kopr nakrájený nadrobno.

Podáváme s vařenými bramborami a kyselými okurkami.

Vepřové maso na cibulce

potřebujeme:

1 kg vepřové karé bez kosti

2 ks velká cibule

plnotučná hořčice na potření masa

5-7 ks střední sterilované okurky

0,5 – 1 l vývar nebo 1 kostka bujón masox

olej, sůl

pepř mletý

2 lžičky mletá červená paprika

postup:

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Zlehka naklepeme pod fólií a bílé okraje jemně nakrojíme, aby se nám nekroutily.

Maso z obou stran osolíme, opepříme az obou stran potřeme hořčicí. Necháme poležet alespoň půl hodinu, když nestíhám, nenechávám odležet vůbec.

V hrnci si na minimálním množství oleje do zlatova osmahneme na jemno nakrájenou cibuli. Na pánvi s olejem si plátky po odležení zprudka opečeme z obou stran a vložíme do hrnce s cibulí.

Výpek na pánvi zalijeme vývarem, provaříme abychom získali z pánve všechny chutě a nalijeme na maso. Potom přidáme do hrnce k masu na kostičky nakrájené kyselé okurky a červenou papriku. Promícháme.

Dusíme do měkka, ale opatrně mícháme aby se nám kare nepolámalo, dusíme cca 30 min.

Po udušeni, maso vyjmeme a šťávu rozmixujeme na jemno, popřípadě dochutíme. Maso vrátíme do omáčky a podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.

Pokračování na další straně