Červená řepa je totiž vysoce nutričně hodnotnou zeleninou, která nemálo přispívá k našemu zdraví a dokonce velmi účinně pomáhá čistit organismus. Proto stojí za to se s účinky červené řepy seznámit a zlomit vůči ní svůj odpor. Když vyzkoušíte nějaký recept, zjistíte, že ve vhodné úpravě jde o velmi chutnou zeleninu.

Ukrývá v sobě úžasné věci

Nezanedbatelný je obsah vitamínů B (především B9 – kyseliny listové) a C a také provitaminu A (betakarotenu). Významná je především díky obsahu minerálů – vápníku, hořčíku, železa, sodíku a draslíku a dalších. Navíc obsahuje bílkoviny, cukry, vlákninu a hlavně důležitý antioxidant betanin.

Léčivé účinky mají nejen bulvy (kořeny), ale i listy , které můžeme použít na salát nebo uvařit podobně jako špenát.

Nejlepší pro zachování živin je konzumovat řepu syrovou, například tence nakrájenou jako carpaccio. I vařená řepa si stále zachová mnoho benefitů, proto se o účinky nemusíme připravit, ani pokud nám zrovna syrová řepa nechutná. Důležité je používat řepu vypěstovanou doma na zahrádce nebo koupenou v biokvalitě, protože tato zelenina ráda natahuje dusičnany a jiné škodliviny z půdy.

Pokračování na další straně…