Vlašské ořechy oprávněně získali titul superpotraviny. Obsahují celé spektrum prospěšných vitamínů – A, B1, B2, B12, B 15, C, K, E , ale také látky jako karoten, kyselinu linolenovou, fosfor, draslík, vápník, železo a zinek. Jedinečná kombinace těchto a dalších látek obsažených ve vlašských ořechách je velmi účinným a chutným prostředkem pro posílení organismu a zdraví. Dokonce  Studie z Harvardu tvrdí,  že si stačí dát pár ořechů několikrát týdně a budete žít déle.

Pokud máte to štěstí, že vám ořechy rostou na zahradě neváhejte a uchovejte si je na dlouhé měsíce – ba až roky. Máme pro vás nejlepší tipy, jak na to!

xx_xx…

🙂

Ořechy zavařené na sucho!

Ořechy budete mít po ruce vždy, když je budete potřebovat. Nemusíte se bát, že ořechy zatuchnou nebo zplesniví .

potřebujeme:

Čisté sklenice na zavařování

oloupané ořechy

postup:

Do sklenic jednoduše vložíme ořechy. Potom takto naplněné sklenice vložíme do trouby a zapneme ji na 70 stupňů. Necháme v troubě  10 minut , pak na sklenice položíme víčka (nezatahuje) a vložíme ještě na  10 minut do trouby .

Vyjmeme z trouby, zatáhneme napevno a skladujeme.

Pokud chcete, dá se zavařovat nasucho i v mikrovlnce. Stačí, když otevřené sklenice vložíme do mikrovnky a 2 sklenice necháme  2,5 minuty  uvnitř při plném výkonu. Vybereme utěrkou, zatáhneme a obrátíme víčkem dolů. Když pohár vychladne, můžeme uskladnit.

xx_xx…

🙂

Zamrazení

Vyloupané ořechy se dají skladovat v mrazničce. Při stálé teplotě pod bodem mrazu vydrží klidně i půl roku, aniž by došlo ke snížení jejich chuťové a vzhledové kvality. Výhodou je, že mražené vlašské ořechy můžete ihned použít při vaření, dají se velmi snadno krájet a strouhat. Do mrazničky je uschovejte v pevně uzavřené plastové krabičce, případně v mikrotenovém sáčku. Je důležité, aby nepřišly do kontaktu s ostatními potravinami, které v mrazničce máte uloženy.

Uložení do ledničky

Pokud doma či na chatě nemáte k dispozici mrazničku, dá se využít i lednička. Zde však ořechy vydrží podstatně kratší dobu, zhruba 3 – 4 měsíce.

xx_xx…

🙂

Naložení do medu – jsou pak extra léčivé

Zajímavým řešením je naložení vlašských ořechů do medu. Stačí je vložit do sklenice a promíchat s medem v poměru 1: 1. Ořechy takto užívané každý den, dokáží posílit imunitu, zlepšit celkové zdraví a je to okamžitý zdroj zdravé energie. Dopřejte si je zejména ráno. Jde také o výbornou přísadu do koláčů.

Jak z ořechů vytěžit co nejvíc?

V kombináci s teplým mlékem  (s látkami kombinace živin které mléko obsahuje), působí ořechy jako  neutralizátor toxinů v lidském těle . V této kombinaci také urychlují regeneraci zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích a přispívají ke zlepšení akutních stavů pacientů s tuberkulózou. Pro posílení imunity a podporu detoxikace je vhodná i kombinace  ořechů s včelím medem .

Pokud si ráno dopřejete nasekané vlašské ořechy s tvarohem a rozinkami , získáte velmi účinný prostředek pro podporu  správné činnosti srdečního svalu, regeneraci jater, nervového systému a prevenci aterosklerózy . Stejně prospějete i svému zraku – bylo zjištěno, že kombinace živin v této směsi  působí jako prevence poklesu zrakové ostrosti  způsobené věkem.

Nesmíme také zapomínat na to, že ořechy jsou velmi užitečnou potravinou při léčbě anémie, správném psychickém vývoji, zlepšují paměť a pozornost.

Cenné látky jsou z ořechů  – stejně jako v případě jadérek a semínek – jsou získávány a vstřebávány do organismu pouze tehdy, když je ořech dostatečně zpracován – požvýkáním v ústech. Nemějte proto zbytečný stres, že se vám kousek ořechu dostane mezi zuby. Látky, které z něj takto získáte, jsou pro vaše zdraví hotovým pokladem.

S ořechy to však rozhodně nepřehánějte – ve vysokých množstvích se mohou projevit nepříjemné alergické reakce a nejsou vhodné ani pro lidi trpící kolitidou. Nezapomínejte, že jejich síla se neukrývá ve velkém množství.

Zdroj:http://dobrenoviny.sk


ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here