Vybíravá je ale i odrůda arabica. Odmítá zůstat pod 900 metry. Navíc se ve výškách mezi 1000 a 2000 metry cítíte jako doma. Samozřejmě pouze v případě, že je půda úrodná vulkanická a srážky jsou bohaté a rovnoměrné. A teplota se může pohybovat pouze mezi 15 a 24 stupni Celsia.
V tak drsných podmínkách není divu, že i malá změna klimatu to důkladně přečká. A to natolik, že její tradiční výrobní oblasti již docházejí. (Z jiného důvodu, ale stejně je situace s banány podobná .)
Robusta je opakem arabiky: jak už její název napovídá, jde o otužilejší, odolnější, nenáročnou odrůdu. Snáší vedro a vysokou vlhkost a netouží po horách, dobře se mu daří i na tropických pláních pod 900 metrů. Na oplátku chutná hořčeji než arabica, proto je považována za levnější a podřadnou. Zatímco Brazílie a Vietnam, které tvoří polovinu světové produkce kávy, ale také většina zemí produkujících kávu, preferují arabiku, robusta se většinou pěstuje pouze v západní Africe a Indonésii. (I zde je průměrná káva většinou robustní).
Oba však decimují stejné nemoci. Jedním z nich je houba rzi kávová, která se v posledních desetiletích rozšířila a mění jasně zelené listy kávových keřů dohněda. Druhým je kávovar, který se zavrtá do úrody a naklade tam vajíčka. Jejich šíření jen umocňuje geneticky špatné pěstování monokultur a oteplující se klima.
Sázky jsou nyní vysoké
Výzkumníci v oblasti šlechtění kávy nyní horečně hledají alternativu k arabice. Odolnost více než třiceti odrůd nyní zkoumá World Coffee Research , nezisková organizace financovaná největšími kávovými společnostmi . Zatím není příliš mnoho výsledků.
Pokud zůstaneme skromní a nepodaří se nám v blízké budoucnosti vyšlechtit odrůdu, která odolá měnícím se klimatickým podmínkám, ale přináší jemnější, hedvábnější chuť arabice, a pokud nenajdou řešení proti škůdcům, kteří mohou zničit i robustnost, mohou brzy budeme nuceni.budeme hledat jiné stimulanty, nebo se pustíme do válečné náhražky kávy, čekanky .
Zdroj:index.hu