Účinná látka kávy, kofein, je jednou ze dvou nejrozšířenějších psychoaktivních drog na světě (druhou je alkohol). Polovina lidstva je kvůli tomu oklamána, odhadem se ročně vypije 500 miliard šálků kávy. Hrají se o ní oedy, přesto se nyní zdá, že se z ní může brzy stát luxusní zboží, nebo dokonce navždy zmizí z našich životů.
Podle výzkumu se počet pozemků vhodných pro produkci kávy do roku 2050 sníží na polovinu. Globální oteplování postupně mění teploty a srážkové poměry, a pokud budou trendy pokračovat, do roku 2080 může káva navždy zmizet z regálů.

Existuje více než sto druhů kávových keřů a kávových zrn, takže se nabízí otázka: proč pěstitelé nepřecházejí na odolnější odrůdy? Nebo proč nevyšlechtit novější verze?

Jsou tu všichni vybíraví?
Odpověď najdete v naší jemné chuti. Z velkého množství rodu Coffee (Coffea)

Arabica (Coffea arabica) a robusta (Coffea canephora) . Ale to jsou také převážně arabica. To představuje tři čtvrtiny světového trhu v hodnotě 100 miliard dolarů.

Pokračování na další straně