ZPŮSOB PŘÍPRAVY:
1. Připravte těsto: nalijte teplé mléko do hluboké mísy. Přidejte cukr a suché droždí. Promíchejte a získaný roztok nechte 10-15 minut „odpočinout“, aby se kvasinky aktivovaly.
2.Přidejte sůl, vejce a olej. Dobře promíchejte s cílem.
3. Postupně přidávejte prosátou mouku. Nejprve promíchejte lžící a poté rukama hněteme těsto. Musí být homogenní, měkký a nelepivý.
4.Vložte do hluboké mísy a přikryjte pokličkou nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Necháme na teplém místě 40-50 minut kynout, dokud nezdvojnásobí nebo ztrojnásobí svůj objem.
5. Připravte náplň: jablka očistíme od stopek, poté je nakrájíme na kostičky.
6. Nakrájená jablka dejte do pánve. Na jejich povrch posypeme moučkovým a vanilkovým cukrem. Míchejte a karamelizujte na středním plameni, dokud nezměkne a téměř všechna tekutina v pánvi se neodpaří.
7. Škrob rozpusťte ve vodě. Nalijte do pánve a pokračujte ve vaření náplně, dokud nezíská viskózní konzistenci. Přendejte na talíř a nechte vychladnout.
8. Vytvarujte croissanty: vykynuté těsto trochu prohněťte a poté rozdělte na 13-14 stejných kousků. Vytvarujte z nich kuličky.
9. Každou kuličku těsta rozválejte na kulatý tenký koláč.
10. Nožem ho rozpůlíme – pouze z jedné strany.
11.Položte lžičku s plnicí špičkou na pravou stranu sekce.
12.Pak srolujte dort do role: soustředné, začněte od řezu.
13.Croissanty soustředně naskládejte do kulatého plechu o průměru 24 cm se dnem vyloženým pečicím papírem: špičkou ke středu plechu. Přes jejich vršky položte kruh těsta.
V našem tácu bylo 10 rohů. Ostatní jsem proto pekla zvlášť.
14. Plech přikryjte potravinářskou fólií a nechte croissanty „odpočinout“ 15-20 minut.
15.Poté je potřete rozšlehaným vejcem pomocí silikonového kartáčku.
16. Croissanty pečte asi 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
17.Až trochu vychladnou, přendejte je na talíř. Kdo chce, může je posypat moučkovým cukrem.
18. Podávejte jablečné croissanty!
Přejeme vám dobrou chuť s vašimi blízkými!
Zdroj:retete