Hlodavci byli rozděleni do dvou skupin. V jedné skupině zvířecí strava obsahovala řepkový olej, v jiných – vůbec se nepoužíval. Po jednom roce experimentu se ukázalo, že myši s dietou bohatou na řepkový olej měly horší paměť a jejich tělesná hmotnost se významně zvýšila.

Podle stejných vědců je další nevýhodou řepkového oleje , na kterou zapomínáme, skutečnost, že se při jeho výrobě velmi často používá geneticky modifikovaný řepkový olej. Kromě toho mohou v procesu výroby oleje vznikat trans-tuky, které jsou pro tělo nebezpečné.

Tím však zjevení nekončí. Další studie na myších, která byla publikována ve vědeckých zprávách, zjistila, že mozek zvířat konzumujících olej obsahoval méně bílkovin. U studovaných hlodavců byla navíc pozorována onemocnění velmi podobná Alzheimerově chorobě.

Vědci doporučují, abyste řepkový olej konzumovali s mírou a zajistili, že tím jejich výzkum na toto téma nekončí.

Zdroj:o2pl