ingredience
Na kvas z červené řepy potřebujete:
- velkou zavařovací sklenici nebo džbán s objemem 3 litry
- víčko s dírkami nebo gázu na uzavření
- 700 gramů červené řepy
- 2 polévkové lžíce mouky nebo 2 kousky staršího žitného či tmavého chleba
- 200 gramů cukru (bílý nebo hnědý, nikoli však med, neboť ten kvašení brzdí)
- 100 gramů rozinek
Příprava
1) Vezměte čerstvě umytou červenou řepu, oloupejte ji, nakrájejte na kostičky nebo tenké plátky a vložte ji do džbánu.
2) Přidejte rozinky, mouku a cukr.
3) Zalijte to převařenou, ale už vychlazenou vodou a vše dobře zamíchejte (někteří lidé ještě přidávají vodu z kysaného zelí nebo kombuchy, aby podpořily kvašení).
4) Uzavřete nádobu víkem s dírkami nebo gázou (aby kvas mohl dýchat) a nechte to stát doma na teplém místě 6 až 7 dní.
5) Každý den obsah 2 krát promíchejte a případně sejměte z povrchu pěnu, pokud se vytvořila.
6) Po týdnu nálev přeceďte přes čistou gázu a kvas z červené řepy máte hotový. Zbytek můžete vyhodit do koše.
Chuť kvasu bude jemně kyselá, slaná a zemitá. Pro tělo je však extrémně zdravý a kromě toho na krev má alkalizační, čili zásaditý účinek.
článek pokračuje na další stránce..