Vědci z University of York na základě svého výzkumu odhalily, že sladká chuť, kterou dodává cukr kávě, nemaskuje hořkou podstatu kofeinového nápoje. Postará se o větší proces –  mění základní chemické složení.  Odborníci zkoumali společné reakce kofeinu, cukru a vody na bázi molekul. Výsledkem bylo odhalení výzkumníků, že  cukr způsobuje zvýšené shlukování molekul kofeinu , aby se vyhnuli molekulám cukru. Tak stimulují menší „plochu“ chuťových pohárků. Jinak řečeno, cítíme méně hořkou chuť.

Jak vysvětlil autor výzkumu doktor Seishi Shimizu, kdy se molekuly shlukují a semknou dohromady,  chuťové pohárky těžší rozpoznají chuť, která se ukrývá v nápoji.  Odborník to přirovnává ke dvěma stejným mincím, které jsou slepené. Může se stát, že budou vypadat jako jedna.

Sůl do kávy

Mnozí se shodnou na tom, že bez cukru již káva nemusí být takovým požitkem. Na druhé straně si třeba dávat pozor na množství použitého sladidla. Nebo je tu ještě jedna možnost. Podle vědců třeba cukr nahradit solí. Podle nich  ionty sodíku potlačují ostrost kávy a zvýrazní její chuť. Přidejte ji samozřejmě až tehdy, když si to chuť kávy vyžaduje a nepřežeňte to. V opačném případě chuť jen zkazíte.

Zdroj.somzena