Patříte k těm, kteří si rádi vychutnají klasickou hořkou kávu? Nebo si do ní raději přidáte mléko nebo cukr, nebo obojí? Zamysleli, jste se však někdy nad tím, co toto dochucení kávy způsobí?

Cukrem si kávu nejen osladíte. Postaráte se io proces, ke kterému dojde jakmile vložíte lžičku sladidla do oblíbeného nápoje.

Samotný kofein a cukr nejsou zrovna sehraný dvojkou. Kofein stimuluje centrální nervový systém , což znamená, že způsobuje zvýšenou podrážděnost, bdělost a neklid. Během prvních pár minut konzumace kofeinu se do krevního oběhu uvolňují stresové hormony. Po této reakci nastává únava. Přidáním cukru a jeho konzumací hladina cukru v krvi okamžitě stoupne. O dvě až tři hodiny však prudce klesne. Výsledek? Mozek a tělo zareaguje ospalostí. Proto není kombinace kofeinu a cukru právě nejšťastnějším řešením. Samozřejmě, že káva s cukrem jednou za čas neublíží, ale nesahejte po této kombinaci příliš často. Příkladem mohou být i energetické nápoje, které v sobě nesou tuto kombinaci kofeinu a cukru, a veřejnosti je už dávno známo, jak jsou pro naše tělo a hlavně srdce škodlivé. Proto bychom na to měli myslet i při pití kávy, zda si do ní cukr přidáme nebo ne.

Pokračování na další straně