Kolik let ještě budeme žít? To je otázka, nad kterou se zamýšlíme tím více čím jsme starší. Díky brazilskému lékaři Claudiovi Gil Araujo známe tento jednoduchý test, který můžete navíc vyzkoušet přímo doma a to během několika sekund. Možná Vám napoví více o tom, jak dlouho ještě budete žít. Samozřejmě, berte to s rezervou, a pokud máte s jeho provedením problémy, měli byste s tím začít něco dělat.

Doktor Araujo přišel s tímto testem poté, co si všiml, že jeho pacienti mají často problémy s rovnováhou a silou, jako je například zvednout něco z podlahy či vstávání ze židle. Vzhledem k tomu, že takové problémy mohou souviset s následnými pády a zraněními, napadlo ho, zda pružnost a rovnováha mohou být použity pro měření průměrné délky života.

Jeho hlavní myšlenkou bylo zejména motivovat pacientů. Když Vám doktor řekne: „Měli byste s tím začít něco dělat,“ často si jen pomyslíme své a nic neuděláme. Když Vám však doktor řekne: „Pokud s tím nic neuděláte, do 5 let byste tu už nemuseli být,“ začneme si tohoto problému všímat víc.

Mnoho drahých přístrojů, a také některé léčby jsou pro pacienty nedostupné. Proto Araujo a jeho kolegové vyvinuli test, který můžete provést přímo ve Vašem obýváku. Nevyžaduje žádné zařízení a uskutečnit ho dokážete už za pár vteřin.

Jediné, co je třeba udělat, je řídit se následujícím obrázkem a následovat jednotlivé kroky. Ještě jedna poznámka: na sobě byste měli mít volné a pohodlné oblečení.

Pokračování na další straně