Někteří lidé při spánku zavírají ústa, jiní naopak: rozevírají rty a ukazují zuby. Mezitím zubaři dokonce apelují na to, abyste měli zavřená ústa. A pokud to není možné, přeprogramujte se na spánek se zavřenými ústy.

Na platformě Amazon si můžete bezpečně koupit náplasti připomínající lidské rty. Jsou navrženy tak, aby se používaly k utěsnění úst před spaním a ne ke spánku s otevřenými ústy. Proč? Novozélandští zubaři přicházejí s odpovědí.

Kazy útočí během spánku

Skupina zubařů z univerzity v Dunedinu provedla výzkum na skupině odvážlivců. Ukázalo se, že u těch, kteří spí s otevřenými ústy, je větší pravděpodobnost vzniku zubního kazu a poškození skloviny. jak se to stalo?

Když spíme s pootevřenými rty, sušíme si ústa. Nevytvářejí se nám automaticky sliny, což znamená, že se v ústech množí méně bakterií. Během spánku s otevřenými ústy se navíc mění prostředí v ústech, jeho reakce se stává kyselou (přes den je zásaditá). Když pH klesne pod 5,5, začne se zhoršovat zubní sklovina.

Sluší se dodat, že během dne je pH naší dutiny ústní 7,3. Při spánku s otevřenými ústy tato hodnota klesne na 6,6. Naproti tomu u některých novozélandských subjektů kleslo pH v noci až na 3,6.

Pokračování na další straně