Už se těším až mi dozrají švestky na zahradě a pustím se do tohoto fantastického koláčku. Dělám ho i s meruňkami a drobným ovocem, ale se švestkami je nejlepší!

Co budeme potřebovat:

  • 350-400 g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • špetku soli
  • 60 g kr. cukru
  • 150 ml teplého mléka
  • 100 g změklého másla
  • 1 celé vejce
  • 1 žloutek

na náplň: 

  • 100 g mletého máku
  • 80 ml horkého mléka
  • 1 lžíci švestkových povidel
  • 1-2 lžíce brandy nebo rumu
  • Pár kapek vanilkového aroma – volitelné
  • 50 g kr. cukru

postup přípravy najdete na druhé stránce…

🙂

postup:

V jedné misce smícháme suché přísady a v druhé mléko, rozpuštěné máslo, vejce a žloutek. Obě hmoty smícháme a vymícháme hladké jednotné těsto.

Potom těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. (Na přípravu těsta můžete použít čerstvé droždí – 20 g rozpustíme v mléce, přidáme cukr a necháme vyjít kvásek, pak přidáme ostatní přísady a vypracujeme jednotné těsto).

Vykynuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní desku a rozválíme do tvaru obdélníku. Obdelník by měl mít rozměry asi 30 × 40 cm. Podélně rozřízneme na 3 pásy.

Na náplň spaříme mák horkým mlékem. Přidáme ostatní přísady na náplň, necháme vychladnout a pak náplň navrstvíme do středu každého pásu. Stočíme, díky čemuž nám vzniknou 3 dlouhé palice s náplní uprostřed.

Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme máslem. Jednotlivé palice stočíme do formy tak, aby nám vytvořili tvar jakéhosi šneka.

Do mezer mezi rolemi uložíme švestky překrojené na poloviny.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 175 stupňů asi 50 minut. Když je koláček na povrchu zlatavý, vyjmeme ho z trouby, posypeme práškovým cukrem a když vychladne, můžeme servírovat.

Přejeme Vám dobrou chuť!