Papriku pěstuji každý rok, avšak čerstvá u nás není příliš populární. Vyrábím z ní lečo a tu nejúžasnější domácí pomazánku. Na topinky je nepřekonatelná, ale výborně vám ochutí i omáčky a já ji dávám i na těstoviny.
ingredience:
- 2 kg papriky
- 150 g rajčatového protlaku (ideálně domácího) – můžeme použít i oloupaná rajčata
- 5 stroužků česneku
- 100 ml octa
- 4 feferonky (nebo podle toho, jak pikantní chcete pomazánku mít)
- 2-3 lžičky soli
- 50 g krystalového cukru
postup přípravy najdete na druhé stránce…
🙂
postup:
Papriku omyjeme a zbavíme stopky a jadérek. Pak spolu s očištěným česnekem a feferonkami umeleme v mlýnku na maso.
Přidáme sůl, cukr, protlak, ocet a důkladně promícháme.
Pomazánku navrstvíme do čistých sklenic na zavařování, pevně uzavřeme a sterilujeme při teplotě 85 stupňů 25 minut.
Pak necháme vychladnout a skladujeme na chladnějším, tmavém místě.
Pomazánka vydrží klidně i celý rok, tedy pokud ji do té doby nesníte.