Málokdo ví, že kiwi se ve skutečnosti jmenuje čínský angrešt, protože původ kiwi směřuje právě do této země.

Výhody kiwi jsou obrovské: normalizuje srážlivost krve, snižuje riziko vzniku rakoviny a má příznivý vliv na trávicí systém. Kromě toho, kiwi obsahuje více vitaminu C než citrusové plody.

Ukážeme vám, jak si kiwi vypěstovat u vás doma. Nemusíte se obávat, není to nic složitějšího než péče o obyčejnou rostlinu.

Abyste mohli začít s pěstováním kiwi, vyberte si zralé plody bez viditelných závad, oloupejte je a rozmačkejte na kaši. Zalijte je vodou a dejte je na chvilku povařit. Malé kousky se dostanou na povrch – je třeba je posbírat.

Když máte semínka, můžete začít s klíčením. Zabalte je do vaty nebo gázy a vložte ji na dno misky. Zalijte vodou tak, aby se při naklonění nevylila. Přikryjte to fólií a nechte na teplém slunném místě 7-10 dní.

článek pokračuje na druhé stránce….

🙂

Když začnou semena klíčit, přesaďte je do květináče. Na dno nasypte keramzit a použijte substrát na tropické liány. Před tím, než substrát nasypete, podržte ho ve vodní lázni po dobu několika hodin, aby se dezinfikoval. Do substrátu si udělejte 5-10mm dírky a do každého vložte 2-3 semínka. Pak je zasypte zeminou, polijte, přikryjte fólií a dejte na teplé slunné místo.

První výhonky se objeví po 3-6 dnech. Již při této fázi se zbavte slabých výhonků, aby ty silné měli více prostoru pro růst. V časných stádiích se mohou vytáhnout a obřezat. Rostlinku byste měli pravidelně prostříhávat a zalévat: na podzim a v zimě 2-3x měsíčně, v létě a na jaře 2x týdně. Během horkých letní dní je kiwi lepší postřikovat vodou.

Když rostliny dosáhnou výšku 10-12cm, přesaďte je do jednotlivých květináčů. Dodržujte zalévání a ujistěte se, že jsou na slunném a teplém místě. Rostliny kiwi vám vydrží i 3 roky, samozřejmě za předpokladu, že se o rostliny budete náležitě starat. Proces kvetení doprovázejí i tyto krásné bílé kvítky, takže si to rozhodně nenechte ujít!

Kiwi lze považovat za dezertní ovoce, protože má sladkou a bohatou chuť. Na rozdíl od jiného ovoce dokáže lépe překonat konzervaci a uchová si tak množství vitamínů i vzhledem k vysokému obsahu kyselin. Mnoho lidí si z nich připravuje džemy – umí si po dlouhou dobu zachovat prospěšné vlastnosti.