Pokud máte rádi placky, tak jako i já, tento recept je přesně pro vás!

Placky s názvem hychiny pocházejí ze severního Kavkazu a do jisté míry se podobají našim langošům.

Mimo jiné se liší tím, že se do nich dává nádivka – tou nejtradičnější je kombinace sýru a bylinek.

Hychiny se sýrem
ingredience:

  • 400g hladké mouky
  • 250ml kefíru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 300-400g sýru Adygei (může být i jiný)
  • Bylinky (koriandr, kopr, bazalka …)
  • Máslo na potření placek

Ingredience na dip:

  • 200ml hustého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL nasekaných bylinek (dle chuti)

postup přípravy najdete na druhé stránce

🙂

Postup:

  1. Smíchejte sodu s kefírem, promíchejte a nechte odstát 5 minut.
    Mouku smíchejte se solí, přidejte kefír a prohněťte si pružné těsto.
  2. Hotové těsto posypeme moukou a nechte přikryté ručníkem dalších 10 minut.
  3. Bylinky si smíchejte s rozmačkaným nebo nastrouhaným sýrem (záleži na konzistenci sýra, jaký máte) a podle potřeby přidejte sůl.
  4. Rozdělte si těsto na 6 stejných kousků, z nichž každý bude tvořit placku s průměrem do 10cm. Do středu si dejte 2 PL sýrové nádivky a okraje těsta spojte dohromady.
  5. Otočte jej na druhou stranu a jemně ho vyválejte válečkem do tenkého kruhu o průměru 20 cm.
  6. Pečte na větší pánvi bez oleje po 3 minutách z každé strany. Při ukládání na sebe, je potřete rozpuštěným máslem. Před podáváním rozdělte každou placku na 4 části.
  7. Hotovou placku si potřete dipem, který naservírujte v samostatné misce. Ten si připravíte smícháním všech ingrediencí.

Placky jsou připraveny za velmi krátkou dobu a budou pochoutkou na společné rodinné večeři.