Děláme ji už roky a stále se jí nemůžeme nabažit. Největším problémem je dostat se přes ni i k jiným slavnostním chodům!
ingredience:
- 3 l vody
- 1 kg kysaného zelí – nakrájené na drobnější
- 2- 3 cibule
- 500 g uzené krkovičky
- 350 g vepřové plece
- 1 lžičku pepře celého
- 4 kusy nového koření celého
- 2 zrnka jalovce
- 2 ks bobkového listu
- 1 lžičku mletého pepře
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžičku červené papriky
- 35 g sušených hub
- 6 sušených švestek
- 6 stroužků česneku
- Olej nebo sádlo
dále budeme potřebovat:
- 2 větší brambory
- 100 g uzené slaniny
- 300 g klobásy (i pálivejšiej, pokud máte rádi)
- 500 ml zakysané smetany
postup přípravy najdete na druhé stránce…
🙂
postup:
Do většího hrnce nalijeme 3 litry vody a všechno koření kromě papriky a sušených hub. Dáme vařit a asi po 30 minutách přidáme i kysané zelí. Takto necháme přikryté vařit další hodinu, následně přidáme nakrájenou krkovičku.
Na samostatné pánvi si na oleji nebo sádle zpěníme cibulku, přidáme vepřovou plec, papriku, prolisovaný česnek a dusíme pár minut. Následně přidáme celou směs do hrnce a do zelňačky už hodíme i sušené švestky. Opět necháme vařit asi hodinu.
Slaninu si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme v hrnci. Tuk si můžeme odložit na později. Případně si na tuku můžeme zpěnit ještě jednu cibulku a přidat ji do zelňačky. Škvarky přidáme do zelňačky. Vše necháme ještě chvíli spolu povařit, sundáme z plamene a necháme stát 24 hodin.
Na druhý den přivedeme odleženou zelňačku opět do varu a přidáme i nakrájenou klobásu a nastrouhané brambory.
Necháme povařit asi 30 minut, pak přidáme kysanou smetanu, promícháme, necháme ještě pár minut na plameni, sundáme a naše zelňačka je hotová. Čím déle ji necháte odležet, tím chutnější bude!
Pokud chcete, aby byla zelňačka řidší, přidejte více vody.
Přejeme vám dobrou chuť!