Tento super dort jsem jedla poprvé na dovolené a nedám na něj dopustit. Dokonce mi na něj dali recept a nyní ho můžete mít i vy

Ingredience na těsto:

  • 3 bílky
  • 2,5 lžíce cukru
  • 1/2 PL mouky
  • 50g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)

Celkově vám vyjdou 3 korpusy (ingredience si vynásobte třemi), každý pečte po jednom v jednotlivé formě.

Ingredience na krém:

  • 10 žloutků
  • 10 PL cukru
  • 5 PL mouky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 350ml mléka
  • 170g másla

šlehačka:

  • 350ml šlehačky
  • 200 g cukru
  • 120 g nasekaných vlašských nebo lískových ořechů

postup přípravy najdete na druhé stránce..

🙂

Postup:

Krém: V hrnci si smíchejte žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a mléko. Za stálého míchání přiveďte směs k varu. Ještě před sevřením ji odstraňte z plamene a míchejte další minuty. Nechte vychladnout, nakrájejte si máslo na kousky a přidejte je do krému. Nakonec vše vymixujte mixérem dohladka.

Zatímco krém vychladne přejděte na těsto: Bílky si vyšlehejte do pevné pěny a za neustálého šlehání přidejte cukr, aby vám vznikla lesklá pěna.

Přidejte mouku, ořechy a jemně utřete do homogenního těsta. Položte ho do formy s pečícím papírem nebo do formy vymazané máslem. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 20 minut a nechte vychladnout.

Cukr si rozpusťte na pánvi, nechte ho trochu zkaramelizovat a následně ho vylijte na papír na pečení.

Zkaramelizovaný cukr rychle vychladne, proto jej můžete hned přikrýt druhou vrstvou papíru na pečení a válečkem ho rozdrtit na malé kousky (ne prášek), aby vám vznikla křupavá vrstva.

Křupavá šlehačka: Vyšlehejte si ze šlehačky pevnou hmotu a smíchejte ji se zkaramelizovaním cukrem a nasekanými ořechy.
Korpus potřeme krémem, šlehačkou a postup opakujte s dalšími dvěma korpusy.

Vrch dortu dozdobte podrcení karamelem a nasekanými ořechy.

Přejeme vám dobrou chuť!