Největším producentem rýže na světě je Čína, která vyprodukuje více než 200 milionů tun rýže ročně.
Nedávno však deník The Korean Times přinesl zprávu o tom, jak některé čínské firmy vyrábějí umělou rýži z plastů a bramborového škrobu, kterou pak obohatí o rýžové aroma.
Takovou toxickou rýži pak přidávají do běžné rýže, aby zmátli zákazníky a zvýšili si tak své zisky.
Uvedená zpráva spustila další šetření s cílem odhalit, zda prezentované informace jsou pravdivé nebo ne. Závěrečná zjištění byla šokující.
Některá čínská rýže obsahovala poměrně velké množství plastů. Otázka tedy zní, jak identifikovat, jestli vaše rýže neobsahuje i uvedené škodlivé příměsi?
Naštěstí existují rozdíly mezi přirozenou a umělou rýží, které vám pomohou zpozorovat tu umělou. A o nich si více řekneme v dnešním článku.
Test č.1: Voda
Naberte polévkovou lžíci rýže a nasypte ji do misky s vodou.
Pokud rýže klesne ke dnu, je přirozená. Pokud zůstane plavat na hladině, pravděpodobně se jedná o umělou rýži.
Test č.2: Oheň
Pokuste se zapálit pár zrníček rýže.
Když nehoří, rýže je pravá. Pokud však začnou hořet, to naznačuje, že taková rýže je falešná.
článek pokračuje na druhé stránce…
🙂
Test č.3: Drcení
Rozdrťte rýžové zrna.
V případě, že vám vznikne jen bílý prášek, jde o přírodní rýži. Pokud kromě prášku spatříte i žluté skvrny, zřejmě se jedná o umělou rýži.
Test č.4: Plíseň
Uvařte hrst rýže a umístěte ji do misky, kterou necháte několik dní volně položenou v kuchyni na světlém místě.
Pokud se po čase na ní vytvoří plíseň, jde o pravou rýži. Pokud ani po dlouhé době nezplesniví, je to pravděpodobně rýže umělá.
Uvedené testy jsou jednoduché a snadné. Doporučujeme vyzkoušet několik z nich současně, protože pouze jeden nemusí vždy spolehlivě určit výsledek. Například i pravárýžové zrnka mohou někdy plavat na hladině.
Doufáme, že vám tento článek pomůže ochránit vaše zdraví tím, že odhalí původ rýže, kterou se chystáte konzumovat.