Po tom, až zjistíte, co všechno dokáží kuřecí játra si je připravíte i vy! Bude vám stačit 20 minut a chutné jídlo se objeví na stole.
Ukázalo se, že nejlepší způsob, jak si zvýšit hladinu hemoglobinu v krvi je jíst kuřecí játra, protože obsahuje mnoho železa.
Jeden z důvodů, proč lidé s nadváhou nedokážou zhubnout, je i nedostatek železa v krvi.
Kromě toho, játra se řadí mezi nízkokalorické potraviny a 100 g jater představuje pouze 137 kalorií. Proto pokud jste na dietě, můžete je brát i jako pamlsek.
Na co jsou užitečná kuřecí játra?
Přestože jsem tento pokrm nepřipravovala často, můj kocour kuřecí játra zbožňoval a nemohl se jich nabažit. Měl lesklé vousy a srst v perfektním stavu. Byl ve skvělé kondici, plný energie a každý se mě ptal jaké žrádlo mu dávám.
Mezi další hodnotné vlastnosti kuřecích jater patří například jejich snadná stravitelnost a rychlé posílení organismu prospěšnými látkami. Není divu, že se doporučuje i pacientům po operaci, kdy ztratili mnoho krve.
Játra obsahují vitaminy A, C, B6, B12 a kyselinu listovou. Kromě toho v sobě mají stopové prvky jako měď, zinek, vápník, mangan, železo a chrom. Bez nich by tělo nemohlo fungovat tak, jak by mělo!
Játra jsou velmi užitečná na posílení kardiovaskulárního systému. Heparin obsažený v játrech normalizuje srážlivost krve a je dobrou prevencí proti infarktu myokardu. Lysin je látka, která zabraňuje vzniku aterosklerózy. Při nedávné studii výzkumníci naznačují, že by játra mohla mít i protirakovinné účinky.
Zde je návod, jak si rychle a chutně připravíte kuřecí játra. Při výběru jater upřednostněte hladší, pružnější a lesklejší. Nikdy nekupujte játra se skvrnami, je to důkaz, že byla dlouhou dobu v mrazáku!
Recept na dušená kuřecí játra na smetaně najdete na druhé stránce
🙂
Dušená kuřecí játra na smetaně najdete
Ingredience (na 2 porce):
- 400 g kuřecích jater
- 3 cibule
- 3-4 lžíce rostlinného oleje
- 2-4 lžíce zakysané smetany
- pepř
- sůl
- petrželová nať (dle chuti)
Příprava
- Cibuli očistěte, omyjte a nakrájejte na půlkolečka.
- Játra umyjte, otřete a nařežte na kousky.
- Zahřejte si pánev, dejte na ni olej, přidejte cibuli a smažte 3-4 minutky, za stálého míchání až dozlatova.
- Přidejte játra a během míchání smažte další 3-4 minuty na silnějším plameni. Osolte a opepřete.
- Nezapomeňte na 3-4 lžíce zakysané smetany.
- Vše poduste na středním plameni po dobu 5 minut.
- Hotový pokrm můžete ozdobit například čerstvou petrželkou
Poznámka: Kuřecí játra by se po zhotovení měla hned zkonzumovat a nenechávat je na další den. Vařené jídlo by v žádném případě nemělo chutnat nahořklé bylo by to znamení, které naznačuje špatnou kvalitu výrobku.