postup:
- Nejprve si do hluboké mísy prosejeme polohrubou mouku a kakaový prášek. Následně v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr a zahříváme do té doby, než se v másle rozpustí. Potom vsypeme do směsi i jedlou sodu a dobře promícháme. Když směs vychladne, vmícháme do ní vejce, a nakonec propojíme v hluboké míse s polohrubou moukou a jedlou sodou. Vypracujeme homogenní a vláčné těsto.
- Z připraveného kakaového těsta vyválíme na pracovní desce válec a rozdělíme ho na 12 stejně velkých kousků. Ty vyválíme na pláty o tloušťce 3 až 4 mm. Rozměry by měly být zhruba 8 x 12 cm
- Plátky těsta pečeme na rozpálené suché pánvi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nenabotnajú. Utěrkou z papíru pak odstraníme přebytečnou mouku z pánve, aby se nepřipalovala a takto upečeme všechno zbylé těsto. Každý kousek upečeného korpusu následně rozřízneme podélně na polovinu, abychom docílili dvou plátů.
- Krém do dortu připravíme tak, že si rozpustíme hořkou čokoládu, necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu a následně vmícháme do směsi zakysané smetany, kakaa a moučkového cukru. Náplň navrstvíme rovnoměrně na rozřezané kakaové korpusy, přiklopíme druhým plátem a položíme na širokou a dlouhou tác.
- Takto připravíme vedle sebe všechny korpusy a na závěr je na povrchu přetřeme zbylým krémem, abychom dort spojily. Nakonec necháme vychladit a ztuhnout 6 hodin v chladničce.
Máme hotovo.
zdroj: postila.ru