Žloutkový krém patří k mým nejoblíbenějším. Používám ho do trubiček, jako základ pro máslové nebo tvarohové krémy.

Sladké dobroty dotáhne tento krém do absolutní dokonalosti. Přinášíme vám 2 recepty, které mám odzkoušené, používám je pravidelně a jsou skutečně výborné!

Žloutkový krém s rumem

Ingredience:

  • 400 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 lžíce rumu
  • 2 bal. vanilkového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 130 g másla

postup:

Žloutky a vanilkový cukr rozmícháme v mléce spolu s pudinkovým práškem. Přendáme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, dokud nevznikne hustá hmota jako pudink.

Vezmeme z vodní lázně, přidáme moučkový cukr, rum a vložíme do misky se studenou vodou.

Šleháme, dokud hmota nevychladne. V jiné misce našleháme změklé máslo a po lžících vyšleháme do žloutkového krému.

článek pokračuje na druhé stránce…

🙂

S vanilkovým luskem a citrónovou kůrou

Ingredience:

  • 6 žloutků
  • 250 g krystalového cukru
  • 130 g hladké mouky
  • 1 l mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • Kůru ze 2 citronů

postup:

Do mléka přidáme dužinu z vanilkového lusku a kůru nakrájenou na větší kusy. Přendáme na na sporák a přivedeme do varu. Pak odstavíme, scedíme (odstraníme vanilku i kůru) a necháme vychladnout.

V samostatné misce ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Tuto směs za stálého šlehání vmícháme do teplého mléka. Vznikne nám jednotná hmota – žloutky i mléko musí propojit.

Pak přendáme zpět na sporák a zahříváme. Do hmoty postupně přidáváme prosátou mouku a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne.

Složíme a necháme vychladnout. Vychladlý krém je vynikající s tvarohem, máslem nebo mascarpone.