Žloutkový krém patří k mým nejoblíbenějším. Používám ho do trubiček, jako základ pro máslové nebo tvarohové krémy.
Sladké dobroty dotáhne tento krém do absolutní dokonalosti. Přinášíme vám 2 recepty, které mám odzkoušené, používám je pravidelně a jsou skutečně výborné!
Žloutkový krém s rumem
Ingredience:
- 400 ml mléka
- 6 žloutků
- 2 lžíce rumu
- 2 bal. vanilkového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 130 g másla
postup:
Žloutky a vanilkový cukr rozmícháme v mléce spolu s pudinkovým práškem. Přendáme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, dokud nevznikne hustá hmota jako pudink.
Vezmeme z vodní lázně, přidáme moučkový cukr, rum a vložíme do misky se studenou vodou.
Šleháme, dokud hmota nevychladne. V jiné misce našleháme změklé máslo a po lžících vyšleháme do žloutkového krému.
článek pokračuje na druhé stránce…
🙂
S vanilkovým luskem a citrónovou kůrou
Ingredience:
- 6 žloutků
- 250 g krystalového cukru
- 130 g hladké mouky
- 1 l mléka
- 1 vanilkový lusk
- Kůru ze 2 citronů
postup:
Do mléka přidáme dužinu z vanilkového lusku a kůru nakrájenou na větší kusy. Přendáme na na sporák a přivedeme do varu. Pak odstavíme, scedíme (odstraníme vanilku i kůru) a necháme vychladnout.
V samostatné misce ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Tuto směs za stálého šlehání vmícháme do teplého mléka. Vznikne nám jednotná hmota – žloutky i mléko musí propojit.
Pak přendáme zpět na sporák a zahříváme. Do hmoty postupně přidáváme prosátou mouku a za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne.
Složíme a necháme vychladnout. Vychladlý krém je vynikající s tvarohem, máslem nebo mascarpone.