Moje babička peče tyto mini-koláčky pro celou vesnici. Jsou vynikající a to nejen pro slavnostní příležitosti.

Co budeme potřebovat (na cca 160-170) kusů:

  • 1 kg hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru krupice
  • 400 g majonézy
  • ½ lžičky soli
  • 2 kostky droždí
  • 1 lžičku vanilkového aroma

postup přípravy najdete na druhé stránce…

🙂

postup:

Kvasnice si rozdrobíme, přidáme 2 lžičky cukru a nalijeme asi 200 ml teplého mléka. Počkáme, než nám vyjde kvásek.

V jiné misce smícháme mouku, zbylý cukr a mléko, ve kterém jsme si rozmíchali žloutky. Přidáme i kvásek, majonézu a vypracujeme jednotné těsto – pokud se vám zdá příliš tekuté, klidně přidejte o něco více mouky (například pokud máte větší žloutky).

Těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje. Těsto rozdělíme na několik kousků a každý rozválíme do tvaru kruhu. Pomocí sklenice nebo hrníčku vykrajujeme kruhy. Na každý kruh můžeme navrstvit trochu náplně nebo třeba jen uložit kousek sušeného ovoce.

Zabalíme a uložíme na plech vyložený papírem na pečení. Já jsem je už připravovala i zcela bez náplně, jen s polevou a byly velmi dobré:)

Mini-koláčky pečeme při teplotě 180 stupňů asi 15 minut – čím menší jsou koláčky, tím rychleji se upečou.

Nakonec je obvykle ještě potírám polevou – já mám nejraději rumovou.

250 g moučkového cukru smícháme s 3 lžičkami rumu a 2 lžičkami horké převařené vody.

Mícháme, dokud směs nezhoustne a potom každý koláček potřeme.

Dobrou chuť!