Tato vánočka je opravdu luxusní, měkoučká a krásně jemná. Za to může právě šlehačkové těsto!
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml smetany na šlehání 33%
- 1 bal. sušeného droždí
- 50 g cukru práškového
- 1 bal. vanilkového cukru
- špetku soli
- 2 vejce
- 1 bílek
- 100 – 150 g rozinek namočených v rumu
Na potření:
- žloutek
postup přípravy najdete na druhé stránce..
🙂
Mouku prosejeme a přidáme i ostatní sypké přísady. Pak přidáme Vejce, bílek a smetanu s rozinkami.
Důkladně vypracujeme jednotné hladké a vláčné těsto.
Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.
Potom těsto rozhněteme v rukou a rozdělíme na menší bochníky – podle toho, z kolika ohonů chcete plést.
Vánočku můžete pléct ze dvou ohonů nebo já dělám základ ze tří (úpletů jako cop) a na vrch dám ještě dva copy .
Pak přendáme na plech vyložený papírem a necháme ještě pokynout.
Potřeme žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě 190-200 stupňů asi 35-40 minut – vánočku je třeba sledovat.
Dobrou chuť!