Tyto lahodné rohlíčky můžete plnit čímkoliv – mákem, ořechy, tvarohem, povidlama a nebo jakoukoliv vaší oblíbenou náplní. Mně nejvíce chutnají s úplně obyčejnou pudinkovou náplní:)

Co budeme potřebovat:

  • 6 vajec
  • 200 ml smetany na šlehání (já jsem použila 30%)
  • 100 g nastrouhaného másla
  • 10 g soli
  • 40 g kr. cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • asi 800 g mouky (já použila Bio hladkou celozrnnou mouku – Bl-55, můžete však použít i klasiku hladká extra speciál)

na pudinkovou náplň:

  • 1 bal vanilkového pudingu
  • 400 ml mléka
  • Cukr dle chuti

na potření:

  • 2 žloutky a 2 lžíce mléka na potření

postup přípravy najdete na druhé stránce…

🙂

postup:

Množství mouky je jen přibližné, já přidávám od oka podle konzistence těsta.

Všechny přísady na těsto jednoduše smícháme a vypracujeme měkčí těsto – hněteme, dokud těsto nepřestane lepit. Když se nelepí na ruce a na stěny mísy, je připraveno.

Necháme kynout při pokojové teplotě asi 2 hodiny.

Potom těsto přendáme na pracovní desku, prohněteme a rozdělíme na 14 stejných kousků – kuliček. Necháme asi 10 minut kynout.

Potom z každého kousku těsta vyválíme tvar obdélníku. Na jedné polovině ho nakrojíme na proužky a na druhé navrstvíme asi 2-3 lžičky pudinku.

Zavineme a přes vrch přendáme nakrájenou část těsta.

Uložíme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme žloutky smíchanými s mlékem a necháme ještě půl hodinku kynout.

Potom vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct, dokud rohlíčky na povrchu nejsou takto nádherně nahnědlé.

Dobrou chuť!