O právo, nazývat trdelník svým tradičním jídlem, se bije česká a maďarská kuchyně. Chuť trdelníku je výjimečná a široko daleko nenajdete nic, co by se jí podobalo, ale přesto se připravují zcela jednoduše. Jeho název pochází od dřevěného válce, na kterém se peče – trdlo.
Vyzkoušejte si ho připravit doma i vy
ingredience:
- 350g polohrubé mouky
- 100g cukru
- 2 vejce
- 100g vlašských ořechů
- 1 PL slunečnicového oleje
- 1 lžičku suchého droždí
- 70g másla
- 100ml mléka
- 1/2 lžičky skořice
- Sůl podle chuti
Postup přípravy najdete na druhé stránce..
🙂
Postup
1) Rozpusťte si droždí v teplém mléce, nechte jej tak 5 minut a přikryjte ho hadříkem nebo jinou tkaninou.
2) Roztáté máslo vylijte do misky a nechte ho vychladnout. V druhé misce si smíchejte žloutky s polovinou cukru a následně je přidejte k máslu. Nyní tam můžete nalít i mléko s droždím.
3) Dejte si do mouky špetku soli a prosejte ji přes sítko. Pomalu ji za stálého míchání přidávejte do směsi, aby tam bylo co nejméně hrudek. Vypracujte si těsto a nechte ho odstát 30 minut na teplém místě.
4) Zatímco těsto vykyne, rozemelte si ořechy v mixéru, přidejte zbylý cukr a skořici.
5) Před pečením si kolem kartonových válců omotejte alobal nebo potravinářskou fólii a namažte si je olejem až po vrch fólie.
6) Vezměte si těsto a rozdělte ho na 8 kousků. Vyválejte si je do tvaru klobás o tloušťce 1,5 cm a omotejte je na váleček tak, aby vám vznikl tvar válce. Potřete těsto s lehce vyšlehanými bílky, posypte oříšky a skořicí. Válečky si položte na hrany formy tak, aby se nedotýkaly jejího dna.
7) Trdelník pečte 25-30 minut v troubě při teplotě 180 stupňů.
U nás a v Česku se podává ještě horký, ale například v Maďarsku jej můžete najít i v chladnější verzi posypaný čokoládou. Na drobenku zvolte cokoli, co je dostatečně drobné na to, aby se to udrželo na křupavém karamelu.
Pokud by se vám zdál postup trochu komplikovaný, v obchodech se už dají zakoupit i formy na trdelníky!