Tento skvělý jednoduchý recept ocení zejména milovníci jablek. Já ho dělám pravidelně a u nás doma ho všichni milují.
Jediný problém je ten, že nestačí ztuhnout – je hned pryč:).
Co budeme potřebovat na přípravu „Jablkáče“:
- 750 gramů jablek, které ochutíme skořicí, cukrem a pokapeme citronovou šťávou
na těsto:
- 4 vejce
- 180 g cukr práškový
- 180 g polohrubá muka
- 1/2 bal. prášek do pečiva
- 1 dl olej, voda
- kakao podle chuti
- 2 bal. pudink vanilkový nebo smetanový
- 6 dl mléko
- cukr podle chuti
- 1 kus tvaroh ve vaničce nízkotučný
- 2 kusy zakysané smetana
- čokoláda podle chuti
postup přípravy najdete na druhé stránce…
🙂
postup:
Jablka oloupeme, nastrouháme, které ochutíme skořicí, cukrem a pokapeme citronovou šťávou, vše rozložíme na plech s pečícím papírem.
Vyšleháme piškotové těsto, žloutky s cukrem, přidáme i olej a vodu (přidávejte po lžičkách, těsto by mělo mít konzistenci jako těsto na klasický piškot), mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků (přimícháme ručně a po částech).
Těsto vylijeme na jablka, dáme péct na 175 stupňů. Dávejte pozor, těsto se upeče opravdu rychle (17-20 min).
Po upečení a vychladnutí převrátíme na druhou stranu. Z mléka, cukru a pudink. prášků uvaříme hustou kaši, kterou necháme trochu vychladnout, pak utřeme spolu s tvarohem a jednou zakysanou smetanou. Natřeme na obrácený koláč, necháme ztuhnout a mezitím si připravíme polevu.
Nad párou rozpustíme čokoládu a přimícháme k ní druhou kysanou smetanu. Hned natřeme na krém a můžeme krájet koláček.
Koláček by měl odstát v lednici, aby ztuhl, bude se Vám lépe krájet.
Dobrou chuť!