Kondenzované mléko, známé u nás i pod názvem „salko“, symbolizuje bezstarostné dětství a pochoutku, kterou měli rádi téměř všichni. Dávám si ho nejen do kávy či jako sladkost, ale i pro zlepšení nálady, pokud už ani čokoláda nemůže pomoci:)

Připravte si ho i vy podle tohoto návodu a nemusíte se obávat možnosti, že by se vám nevydařilo!

Co budeme potřebovat pro výrobu domácího kondenzovaného mléka:

  • 200 ml mléka
  • 200 g moučkového cukru
  • 20 g másla

postup přípravy domácího kondenzovaného mléka najdete na druhé stránce…

🙂

postup:

Smíchejte si v hrnci všechny tři suroviny.

Položte hrnec na mírný oheň a míchejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Když směs začne pěnit, je to jasný důkaz, že se začíná vařit.

Zvyšte teplotu, pokračujte ve vaření a nezapomeňte na stále míchání. Pokud začne směs příliš pěnit, pomalu snižte plamen. Poté, co mléčná směs sevře, povařte ji ještě přesně 10 minut.

Odstraňte hrnec ze sporáku a vložte jej do studené vody. Tím zajistíte, že se kondenzované mléko ochladí a zhoustne.

Vylijte ho do vhodné nádoby na skladování. Důležité je, aby to bylo uzavřené a položené na suchém místě v ledničce.

Přejeme vám chutné mlsání!