Rybí olej zažívá v této době nový rozmach a není se čemu divit. U lidí je stále více populárnější zdravý životní styl, který zahrnuje nejen sport, ale i správné stravování.

Rybí olej můžete do těla dostat v kapalné podobě nebo pomocí kapslí. První možnost je levnější, ne-příliš chutná a voňavá, proto většina lidí sáhne raději po kapslích. V dnešním článku se dozvíte, jaký má rybí olej prospěch pro nás a jak jej použít.

Tento poklad se skládá ze směsi různých glyceridů, jejichž hlavní složkou je kyselina olejová a hned za ní kyselina palmitová spolu s polynenasycených omega-3 a omega-6 mastnou kyselinou.

Omega-3 mastné kyseliny při kontaktu se vzduchem velmi rychle oxidují a produkty, které je obsahují, jsou nevhodné ke konzumaci. Želatinové kapsle zabraňují této oxidaci a zvyšují tak i jejich trvanlivost.

Užitečné vlastnosti rybího tuku

Rybí tuk obsahuje vitaminy A a D. Podporuje růst a rozmnožování buněk v kůži a sliznici. Vzhledem k přítomnosti těchto vitamínů, je rybí olej účinný na vlasy, nehty a pokožku, zejména pro ženy.

Vitamín D snižuje nervovou dráždivost, náklonnost ke křečím v nohách, podporuje pronikání vápníku a fosforu do buněk, proto se doporučuje dávat i dětem.

Máme skvělý recept na masku proti vráskám a stařeckým skvrnám. Důkladně si promíchejte 1 lžičku rybího oleje se stejným množstvím medu. Aplikujte na obličej po dobu 30 minut a následně si ji omyjte heřmánkovým odvarem. Pokožku nechte přirozeně vyschnout.

Polynenasycené omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou nejcennější součástí rybího tuku. Brání rozvoji onemocnění kardiovaskulárního systému, snižuje hladinu špatného cholesterolu a tím snižuje i riziko vzniku aterosklerózy. Zlepšuje krevní oběh, zmenšuje krevní sraženiny, má příznivý vliv na funkci srdce a zabraňuje vzniku i rozvoji arytmií.
Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko vzniku cukrovky. Bez nich není možná tvorba buněčných membrán či pojivových tkání.

článek pokračuje na další stránce…

🙂

Rybí tuk pomáhá spalovat nasycené tuky. Mnozí odborníci na výživu doporučují používat rybí tuk v boji proti nadměrné hmotnosti. Australští vědci provedli zajímavý experiment: lidem, kteří denně přijímali 6 gramů rybího oleje a byli zapojeni do 45-minutové aktivity, se zlepšil metabolismus tuků ve srovnání s těmi, kteří konzumovali slunečnicový olej. Cvičení a příjem rybího oleje pomáhá snižovat množství tělesného tuku.

Zlepšuje funkci mozku a schopnost učení. Z tohoto důvodu, kapsle rybího oleje denně jsou nejlepší prevencí proti demenci.

Je oblíbený i mezi kulturisty, protože tento tuk zajišťuje sportovcům zdroje na růst svalové hmoty v podobě vitaminů a minerálních látek, aniž měl na tělo negativní účinek na zdraví.

Gynekologové radí užívat rybí olej i při bolestivé menstruaci a při komplikacích během těhotenství. Muže naopak ochraňuje před rakovinou prostaty.

Výhody rybího oleje jsou nepopíratelné, ale pokud jste silně náchylní na alergické reakce, o jeho užívání se raději poraďte s lékařem.

Odborníci radí konzumovat rybí olej při žlučových a močových kamenech a při onemocněních štítné žlázy. Pokud je ve vašem těle zvýšený obsah vápníku a vitaminu D, měli byste se zdržet jeho konzumace.

Rybí olej v kapslích konzumujte podle pokynů: obvykle 1-2 kapsle 2-3x denně během jídla. Užívejte je s délkou 1 měsíce 1-3x za rok. Nepoužívejte ho na prázdný žaludek, protože si tím můžete způsobit zažívací poruchy. Nekonzumujte ho s dalšími multivitaminových komplexy.

Snažte se do vašeho jídelníčku zahrnout větší množství ryb jako losos či pstruh. Tyto ryby jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin a také je váš žaludek dokáže snadno strávit.