Nikdo na světě nemá tak rád zákusky z odpalovaného těsta jako já. Vždycky si kupuji tuto pochoutku ve své oblíbené cukrárně – je tak jemná, vanilková, s křupavou krustou a s příchutí zmrzliny.
Snažila jsem se ji mnohokrát sama upéct, ale vždy neúspěšně. Ano, nemám tolik volného času, abych strávila půl dne nad dezertem.
Jednou mi kamarádka přinesla neuvěřitelný dárek − obrovský éclair (český banánek), který zabral polovinu stolu. A jak byl lahodný, voňavý, to se nedá slovy popsat!
Dnes se odpalovaný dort „Karpatka“ stal mistrovským dílem kulinářského umění. Je ideální pro líné mlsouny. Důrazně doporučuji, abyste teď odložili všeškerou práci a zapsali si tento recept. Před námi jsou svátky, bude se hodit!
Dort „Karpatka“
Občas říkají „Karpatce“ buchta. Ale je tak kouzelný, že já mu říkám dort. Podle receptu, který se k nám dostal z Polska, se těsto záměrně vrství ledabyle, aby vypadalo jako horský terén.
Krém do našeh obrovského dortu je − pudink. Můžete si ho uvařit sami, nebo koupit v sáčku. Rozmíchejte ho s mlékem podle návodu, nebude horší než domácí.
Suroviny na těsto
- 250 ml vody
- 125 g másla
- 180 g mouky
- 5 vajec
- špetka soli
- 25 g moučkového cukru na posypání
Suroviny na krém
- 500 ml mléka
- 200 g másla
- 50 g mouky
- 50 g škrobu
- 150 g cukru
- 15 g vanilkového cukru
Postup přípravy najdete na druhé stránce článku….
🙂
Nejprve připravíme těsto. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte na kousky rozkrájené máslo a sůl. Na mírném ohni směs za stálého míchání zahřívejte. Nevařte!
Jakmile se máslo rozehřeje – odstavte ho z ohně. Přidejte mouku a dobře promíchejte. Znovu dejte směs na oheň a vařte, dokud se z těsta nevytvoří koule. Trvá to asi 3 minuty. Na dně kastrůlku se začne tvořit kůrka.
Přendejte těsto do velké mísy a promíchávejte je s vejci, ale přidávejte je po jednom. Dbejte na to, aby těsto nebylo řídké. Je lepší dělat to měchačkou, nikoliv v mixéru. Poslední vejce našlehejte a postupně přidávejte. Těsto by mělo být husté, hladké a lesklé.
Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Můžete to udělat lžící nebo nastříkat ze sáčku, aby se vytvořily „hory“. Čím nedbalejší − tím krásnější. Povrch můžete udělat i hladký, chuť to neovlivní.
Pečte 35 minut v troubě rozehřáté na 200 stupňů. Během pečení troubu raději neotvírejte.
Než se upeče těsto, připravte si krém. Máslo je lépe vyndat z chladničky předem, aby změklo. V hluboké pánvi zahřejte 100 ml mléka. Sundejte z ohně, přidejte mouku, škrob a důkladně promíchejte, aby se netvořily žádné hrudky. Přilijte zbývající mléko, přidejte cukr i vanilkový cukr. Přísady přidávejte při mírném ohni, dokud směs nehoustne. Nezapomeňte neustále míchat.
Hustý krém přendejte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladnout. Tak se na jeho povrchu nevytvoří škraloup.
V mixéru nebo metlou našlehejte máslo. Velmi pomalu do něj vmíchejte uvařený pudink, promíchávejte po každé porci. Dávejte pozor, aby se máslo nerozpouštělo!
Vychladlý korpus rozkrojte na polovinu a bohatě potřete krémem. Krájet musíte podélně, nikoliv napříč! Pokud máte malých plech, upečte korpusy dva.
Velmi opatrně položte druhou část korpusu na krém, netlačte na něj. Pocukrujte moučkovým cukrem a na nejméně jednu hodinu uložte do ledničky.
Pozvěte hosty a vychutnejte si tu božskou chuť!
Polský dort „Karpatka“ snadno proměníte v nádherný dezert pro rozmarné hosty. V receptu můžete použít různé varianty krému, přidat ovoce. Při zdobení se fantazii meze nekladou a vy se připravte na chválu!
K tomuto dezertu doporučujeme podávat zdravé ovocné nápoje. Náš dort je poněkud kalorický a tyto nápoje jsou velmi lehké a osvěžující.
Sdílejte tento recept s přáteli, tento obří éclair se jim jistě bude líbit!