Nikdy jsem nebyla velkým fanouškem štrúdlu, ale řeknu vám, tento štrúdl nemá chybu. Je úžasně jemný, lahodný a šťavnatý.

Na rozdíl od ostatních receptů tento trik spočívá v potírání směsi mouky a sádla, celé smetany a přeložení těsta, věřte mi je to perfektní tip.

Já jsem to jednou zkusila a už jinak štrúdl nedělám. Všechny ostatní uložené recepty jsem hned vymazala.

potřebujeme:

  • 300 g hladké mouky
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce vepřového sádla
  • 2 vejce
  • 1 kelímek 10% zakysané smetany (200 g)
  • špetka soli

náplň:

  • Cokoliv co máte rádi – jablíčka, mák, ořechy, tvaroh, čokoláda, povidla

postup přípravy najdete na druhé stránce…

🙂

postup:

V misce si smícháme všechny přísady kromě polohrubé mouky a sádla. Vymícháme vařečkou měkké těsto, když se začne odlepovat od stěn misky, je hotové.

V samostatné misce si smícháme mouku a sádlo – rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikovlnce.

Těsto rozválíme na pracovní desce, kterou jsme si dobře pomoučili. Těsto se dá pěkně rozválet na tenké, pak celý povrch potřeme směsí mouky a sádla – díky tomuto postupu bude těsto neskutečně chutné a vláčné.

Těsto srolujeme a vzniklou roládu nakrájíme na 5 dílů. Ty uložíme do dózy nebo misky, přikryjeme a dáme do lednice na 20-30 minut.

Mezitím si připravíme nádivky – můžeme připravit 5 druhů, z této dávky jsem udělala 5 štrúdlů, z každého kusu jednu.

První kousek těsta přendáme na pomoučený vál a rozválíme do tenka, potřeme sádlem a navrstvíme náplň jako při klasickém štrúdlu.

Těsto zatočíme – já to dělám tak, že oba konce opatrně přeložím přes střed a pak obrátím spojem dolů. Nezapomeňte zavinout i konce, aby náplň nevytekla.

Všechny štrúdly jsem vložila vedle sebe na velký plech a vrch potřela rozehřátým sádlem – můžete použít i olej.

Pečeme při teplotě 170-180 stupňů, než povrch není zlatavý, asi 35 minut, ale je to třeba sledovat. Nakonec posypeme práškovým cukrem a podáváme.