postup:
Jako první si připravíme krém, kterým budeme dort plnit.
- Zahřejte mléko tak, aby bylo horké, ale aby nevřelo.
- V misce vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
- Přidejte mouku a vanilkový cukr (případně místo vanilkového cukru použijte vanilkový lusk, nebo esenci).
- Horké mléko vlijte do žloutkové směsi a míchejte tak, aby nezůstaly hrudky.
- Krém povařte cca 5 minut dokud nezhoustne.
- Potom ho přeložte do skleněné misky, kterou ponořte do větší mísy se studenou vodou, aby krém co nejdříve vychladl.
Nyní si připravíme korpus.
- Rozpusťte si čokoládu ve vodní lázni a pak ji v misce rozmíchejte spolu s máslem a mlékem. Nechte vychladnout.
- Žloutky si vyšleháme zvlášť. Přidejte k nim cukr a šlehejte do pěny.
- Přidejte rozpuštěnou čokoládu a pokračujte v šlehání.
- Prosátou mouku si smíchejte s práškem do pečiva a přidejte do žloutkové směsi.
- Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a opatrně přimíchejte do hmoty, aby byla snadná a nadýchaná.
- Formu (velikost cca 22 – 24 cm) si vymažeme a vysypte moukou, nalijte do ní hmotu a pečte cca 45 minut při teplotě 180 stupňů.
- Pomocí špejle zkontrolujte, zda je korpus upečený.
- Nechte úplně vychladnout.
Je načase poskládat si dort.
- Vychladlý korpus si rozřízněte na 3 části
- Každou vrstvu potřete krémem a spojte.
- Nutellu si trochu roztaví v mikrovlnné troubě.
- Celou dort natřete Nutellou a oztobte čokoládovými kapkami.
- Dejte do lednice a nechte ztuhnout.
- Ztuhlou dort rozkrájejte a podávejte.
Dort vydrží v ledničce čerstvý až 3 dny. I ji potřebujete skladovat déle, můžete ji zmrazit a znovu rozmrazit těsně předtím, než ji plánujete podávat.
Zdroj:.dobrenoviny.sk