Plněný točený perník. Toto je u nás TOP mezi medovými koláčky. Je neskutečně dobrý.
suroviny:
300 g
mouka hladká
100 g
cukr práškový
2 ks
vejce
50 g (pokojové teploty)
máslo
2 PL
med
1/2 lžičky
soda bikarbona
1/2 lžičky
skořice mletá
1/2 lžičky
koření perníkové
Na náplň:
1-2 sklenice
povidla švestková
sekané
ořechy vlašské
dle chuti (brusinky, pomerančová kůra, rozinky, meruňky)
ovoce sušené
podle chuti posekaná
čokoláda hořká
Na potření:
1/2 ks malé
vejce
1 PL
mléko
1 lžičku
cukr práškový
postup:
Ze surovin na těsto vypracujeme těsto – ručně, nebo pokud máte šikovný robot, udělá to za vás (použijte hák na kynuté těsto). Těsto zabalíme do fólie a dáme na noc nebo alespoň 3-4 hodiny do chladničky. Rozpis je na dva menší záviny.
Na druhý den (po 3-4 hodinách) těsto vyjmeme a rozdělíme na 2 části, případně můžete udělat jeden mega perník. Každou část rozválíme do tvaru obdélníku, na tloušťku cca 3-5 mm.
Těsto potřeme povidly (šetřit nemusíte, povidla dodá skvělou chuť), posypeme nasekanými oříšky, nakrájeným sušeným ovocem, kandovanou kůrou, posekanou čokoládou (dle chuti) a zavineme jako závin (nejdříve zahneme dovnitř boční kratší strany).
Přendáme na pekáč vyložený pečícím papírem (necháme dostatečný prostor mezi jednotlivými kusy, při pečení ještě narostou), potřeme vajíčkem, které jsme smíchali s mlékem a cukrem a vložíme do trouby vyhřáté na 170 ° C. Pečeme cca 30-35 minut, v polovině pečení pekáč otočíme a teplotu snížíme na 160 ° C a dopečeme.
Po upečení znovu ještě horký perník potřeme vajíčkem. Necháme vychladnout, skladujeme v alobalu.
Zdroj: