Finále války rozpoutané Ruskem proti Ukrajině může být jen nepopiratelnou porážkou Ruské federace a ta nevyhnutelně prohraje, ale hrozba agresorské země jejím sousedům nezmizí. Jediným způsobem, jak zaručit bezpečnost v Evropě, je proto přijetí ukrajinského státu, stejně jako Gruzie a Moldavska, do NATO.

To je názor bývalého zvláštního představitele amerického ministerstva zahraničí pro Ukrajinu a stálého představitele USA při NATO v letech 2008-2009 Kurta Volkera . V rozhovoru pro LRT.lt uvedl, že válka by mohla skončit příští rok a pro Kreml by to nebyl úspěch, a pokud by se diktátor Vladimir Putin v zoufalství uchýlil k jaderným zbraním, mělo by to katastrofální následky.

„Rusové vědí, že kdyby to udělali, byl by to konec jejich armády,“ řekl bývalý velvyslanec, který je v současnosti poradcem představenstva litevské společnosti Avia Solutions Group ( ASG ).

Volker podle svých slov nevidí perspektivu jednání mezi Moskvou a Kyjevem, protože vůdce Kremlu není nakloněn mírovému urovnání války.

„Domnívám se, že Putin si stanovil řadu vojenských cílů, kterých není schopen dosáhnout, ale stále zoufale touží po tom. Je jim oddán a neustoupí. Ale jediný způsob, jak může tato válka skončit, je porážka Ruska. Putin nemá prostředky na vítězství. Ruská armáda prohraje a myslím, že to bude mít důsledky i pro něj v zemi samotné. Ví to, takže je ve velmi složité situaci a v této fázi nejsou vyhlídky na nějaká jednání.“ vysvětlil diplomat.

Podle Volkera ruské útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu naznačují slabost agresorské země. Nejenže vyčerpala zdroje pro útočné akce, ale také nebude schopna držet dobytá území.

„Jsou to poslední obraty konfliktu. Nějakou dobu to potrvá, válka letos neskončí. Ale především to, že vidíme nálety dronů a bombardování ukrajinských měst, je známkou slabosti Ruska Její jednotky nemají schopnost postupu na bojišti, nemohou se zmocnit nových území a nejsou ani schopny udržet ta stávající… Nemají žádné vlastní zbraně, a tak si jdou pro drony do Íránu, na sever Korea požádat o rakety, jít do Běloruska a získat munici ze skladů.“ – řekl bývalý představitel ministerstva zahraničí.

článek pokračuje na další stránce..