Jak zužitkovat odpad v podobě cigaretových nedopalků? V malém městě na středním Slovensku jím už opravují cesty.

S přípravou na odzkoušení inovativního typu asfaltu začali na středním Slovensku ještě minulý podzim. Město Žiar nad Hronom tehdy v ulicích osadilo stojanové popelníky určené pro sběr cigaretových nedopalků. Ty pak putovaly ke zpracování inovativní technologií, aby posloužily jako nový materiál na cesty.

Asfalt z nedopalků

V Žiaru nad Hronom začali během října s opravou cesty v Parku Štěpána Moyzese, vedoucí k plážovému koupališti. Na rekonstrukci bude použita asfaltová směs s přidáním acetyl-celulózových vláken vyrobených ze zmíněných recyklovaných cigaretových filtrů.

\“Takouto metodou se bude asfaltovat přibližně polovina veřejné účelové cesty v Parku Štěpána Moysese, a to ve výši minimálně tří procent hmotnostního objemu,\“ přiblížil Miloslav Baranec z oddělení infrastruktury Městského úřadu Žiar nad Hronom. Testování asfaltové směsi s vlákny vyráběnými z cigaretových nedopalků bude stát město téměř 13 400 eur, podle samosprávy jde v rámci Slovenska o pilotní projekt, technologii v Žiaru dokonce použijí jako první na světě.

článek pokračuje na další stránce..