Švýcarsko se stalo první zemí, která zakázala deodoranty obsahující karcinogenní hliníkové soli. Poté, co studie z roku 2016 zjistila, že toxické chemikálie nalezené v deodorantech hrají roli při rakovině prsu, švýcarské národní shromáždění hlasovalo 126 ku 58 pro jejich zákaz.

Opatření také vyzývá Spolkovou radu, aby provedla výzkum, který by prokázal příčinnou souvislost mezi používáním deodorantů a zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Hliníkové soli jsou aktivní složky používané při výrobě mnoha antiperspirantů a deodorantů na trhu, které pomáhají předcházet nadměrnému pocení a eliminují tělesný zápach. Toxická chemikálie působí tak, že se rozpouští v potu a blokuje žlázy.

Na druhou stranu chemikálie snižují množství vlhkosti přítomné v pokožce. Bylo však také zjištěno, že takový účinek podporuje hromadění tkáně v prsu. Většina antiperspirantů a deodorantů obsahuje tuto rakovinotvornou chemoterapii, poznamenali vědci.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zůstává rakovina prsu celosvětově nejběžnějším typem rakoviny u žen. Podle Světového hodnocení zdraví WHO za rok 2013 zemřelo jen v roce 2011 na rakovinu prsu více než 508 000 žen na celém světě.

Organizace také poukázala na to, že zatímco dříve se mělo za to, že rakovina prsu je nejčastější ve vyspělých zemích, téměř polovina případů rakoviny prsu a 58 procent úmrtí se vyskytlo v méně rozvinutých zemích.

Pokračování na další straně