Ve čtvrtek byla světem smutná zpráva o smrti královny Alžběty II. Britská královna seděla na trůnu 70 let. Krátce před svou smrtí královna požádala rodinu o její nástupnictví. Tato zpráva změní britskou monarchii.

Královna Velké Británie a Severního Irska Alžběta II. byla nejdéle vládnoucí monarchou v historii britské koruny.

Alžběta II. nastoupila na trůn, když jí bylo 25 let, 6. února 1952 po smrti svého otce Jiřího VI.

Šestadevadesátiletá královna letos oslavila 70. výročí své vlády a po celé zemi bylo její jubileum ozdobeno mnoha výjimečnými událostmi. Přestože mnohé akce provázela velká radost, v posledních měsících se královně začal zhoršovat zdravotní stav a na účast na mnoha z nich rezignovala.

Zdravotní problémy

Včera v brzkých odpoledních hodinách začala média informovat otom, že královnin zdravotní stav se výrazně zhoršil.

„Královští lékaři se obávají o zdraví Jejího Veličenstva a doporučili, aby byla neustále pod dohledem,“ uvedla tisková zpráva.

Po pár hodinách se v médiích objevila informace, že za královnou přišli její syn princ Charles a vnuk princ William. Brzy poté byla oznámena smrt královny.

Smrt královny znamená změny pro britskou monarchii, která se dlouhá léta vlády Alžběty II vyznačovala specifickým způsobem výkonu moci.

V roce 2005 se princ Charles oženil s Camillou a krátce poté britský soud oznámil, že Camilla nikdy nebude moci prohlásit, že je královnou.

Pokračování na další straně