Silná rána do Evropy. Z Ruska právě dorazila nejnovější zpráva. Co se právě děje na Ukrajině. O takovém scénáři by nikdo neuvažoval.

Vzhůru nohama uprostřed války . Z Ruska právě dorazila nejnovější zpráva . Kiril Stremusov, zástupce vedoucího vojensko-civilní správy, říká, že Chersonská oblast , kterou již ovládá Rusko, začala loni vyvážet obilí z Ukrajiny.

Zároveň zdůraznil, že i přes již existující obiloviny je dostatek prostoru pro uskladnění úrody, píše Reuters.
„Máme kam uskladnit (novou úrodu), i když obilí tady máme hodně. Nyní to lidé částečně odstraňují, po domluvě s těmi, kteří to kupují z Ruska, “ řekl Kiril Stremusov, zástupce vedoucího vojensko-civilní správy.

Ruský úředník zároveň dodal, že pracují i ​​na dodávkách slunečnicových semen do místních a ruských zpracovatelských závodů.

Ukrajina obviňuje Rusko z krádeže obilí
Podotýkáme, že tato potvrzení přicházejí poté, co Ukrajina již bil na poplach. Několik úředníků uvedlo, že Rusko krade obilí z území, která přešlo pod kontrolu více než tři měsíce po začátku války.

Zatímco Moskva vyváží obilí z Ukrajiny , v Evropě včetně Rumunska se očekává obilná krize. Rumunský ministr zahraničí před těmito problémy varoval minulý týden.

Řekl tehdy, že současnou potravinovou krizi přiživuje válka na Ukrajině, vzhledem k narušení zemědělské sezóny. Narážel přitom na obilnou krizi v dalším období.

„Myslím, že je to jeden z vícerozměrných efektů ruské války na Ukrajině. Potravinová krize je „podněcována“ touto válkou, především kvůli blokádě před přístavem Oděsa, ale také kvůli tomu, že na Ukrajině bylo vysídleno velké množství obyvatel, takže byla narušena zemědělská sezóna.

Pokračování na další straně