Csaba Káncz informoval Private Banker, že žijeme v době informační války, ve které jsou ústředními prvky geopolitických bitev paralýza kritických infrastruktur, šíření dezinformací, vyhánění oponentů a zisk či nejistota veřejnosti. názor. Ukrajinská armáda podle všech indicií v tomto prostoru cvičí i ruskou.

V roce 2013 ruský tvůrce hybridní války a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov oznámil novou doktrínu ruského válčení. Generál tvrdil, že „informační prostor otevírá širokou škálu asymetrických možností, jak snížit bojový potenciál nepřítele“.

Kam se ale Gerasimovova vojenská filozofie poděla nyní? Ruské vojenské operace na Ukrajině potvrdily, že Moskva nadále spoléhá na tvrdé, tradiční válčení. Většina expertů však očekávala, že zahajovací ruská kampaň bude masivním kybernetickým útokem proti ukrajinskému vojenskému velení a řízení, jejím zpravodajským sítím a systémům protivzdušné obrany a jejímu řízení letového provozu a výrobě energie. Může se zdát, že se tak nestalo.

Nebo to zkusili, ale selhali hned na začátku.

Od ruské invaze na Ukrajinu je Microsoft v „první linii“ války, řekl v pondělí generální ředitel Satya Nadella na sympoziu společnosti o národní bezpečnosti.

Je to poprvé, co jsem cítil, že naši lidé jsou skutečně tam s vládou USA a ukrajinskou vládou, aby se bránili kybernetickým útokům.

Microsoft uvádí, že jen na Ukrajině došlo od ruské invaze k více než 273 kybernetickým útokům na platformách, jako je Office 365 a cloud společnosti.

Ruské úřady představují údajné sabotéry:

podle BBC Russia ve středu ruská domácí tajná služba FSB zatkla dva věřící v ukrajinský nacismus, kteří údajně chtěli poškodit železniční tratě v oblasti Belgorod poblíž ukrajinských hranic.

Pokračování na další straně